PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1997 | 50 | 1-2 |
Tytuł artykułu

Comparision of seed quality at physiological maturity and harvest maturity of two pigeon pea [Cajanus cajan L. Millsp] cultivars

Autorzy
Warianty tytułu
PL
Porownanie jakosci nasion dwoch odmian grochu golebiego [Cajanus cajan L.Millsp] w stadium dojrzalosci fizjologicznej i gotowosci do zbioru
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Seed quality at physiological and harvest maturity of two pigeon pea cultivars viz. AL15 and T21 was compared. Seeds of both cultivars attained maximum dry weights, germination potential and seed vigor in terms of root/shoot lengths and dry weights of seedlings at 35 DAA in cv AL15 and 46 DAA in cv T21 denoting their physiological maturities. The levels of endogenous seed reserves like starch, proteins, lipids, DINA and RNA were comparable at physiological and harvest maturities. The seeds at physiological maturities i.e. at 35 DAA in cv AL15 and 46 DAA in cv T21 attained most of the required characters associated with the harvest of crop.
PL
Porównano jakość nasion dwóch odmian grochu gołębiego ALI5 i T21, w stadium ich dojrzałości fizjologicznej i gotowości do zbioru. Nasiona obydwu odmian osiągnęły maksymalną suchą wagę, potencjał kiełkowania i energię mierzoną długością korzeni i pędów oraz suchą masą kiełków. W przypadku odmiany ALI5 wielkość ta wynosiła 35 DAA, zaś w przypadku odmiany T21 - 46 DAA, co wskazuje na ich dojrzałość fizjologiczną. Poziom zgromadzonych w nasionach skrobi, białek, lipidów, DINA i RNA był porównywalny w stadium dojrzałości fizjologicznej i gotowości do zbioru. Nasiona o dojrzałości fizjologicznej, tzn. które osiągnęły 35 DAA w przypadku odmiany ALI5 oraz 46 DAA w przypadku T21, osiągnęły większość z cech charakteryzujących gotowość do zbioru.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
50
Numer
1-2
Opis fizyczny
s.49-52,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Punjab Agricultural University, Ludhiana 141 004, India
autor
  • Punjab Agricultural University, Ludhiana 141 004, India
autor
  • Punjab Agricultural University, Ludhiana 141 004, India
Bibliografia
  • Collins F. I., Alexander, D. E., Rodgers, R. C. and Silvela, L. S. 1967. Analysis of oil content of soybean by wide line NMR. J. Amer. Oil Chem. Soc. 44: 708-710.
  • International Seed Testing Association (1STA) 1976. International Rules for Seed Testing. Seed Sci. and Technol. 4: 3-49.
  • Kaur A. and Khallra., S. 1995. Physiological studies in developing and maturing fruit parts of two pigeonpea cultivars. Presented in Natl. Symp. on Ree. Adv. in Bioscience held from 3-5 Nov. 1995, Deptt. of Bioscience, M.D.U. Rohtak, India.
  • Loewus F. A. 1952. Improvement in anthrone method for determination of carbohydrates. Analyt. Chem. 241: 219-221.
  • Lowry O. H., Rosenbrough, R. J., Farr, A. L. and Randall, R. J. 1951. Protein measurement with folin-phenol reagent. J. Biol. Chem. 193: 265-275.
  • Maes E. 1963. Letriede Mehl. 3: 53 cf Singh, G. and Singh, H. Effect of accelerated aging on different protein fractions of okra seeds. Curr. Sci. 1986, 55: 869-871.
  • Ogur M. and Rosen, G. 1950. The nucleic acids of plant tissues. I. The extraction and es timation of deoxypentose nucleic acid and pentose nucleic acid. Arch. Biochem. 26: 262-267.
  • Panse V. G. and Sukhatma, P. V. 1985. Statistical methods for agricultural workers. ICAR Publication, NewDelhi (India)
  • Singh S., Singh G. and Singh, H. 1987. Assessing the physiological maturity of pigeon pea [Cajanus cajan (L.) Millsp.] seeds. Indian J. PI. Physiol. 30(4): 404-407.
  • Stoddart J. L. 1968. Biochemical aspects of seed ripening in grasses. J. Natn. Inst. Agrie. Bot. 11: 370-377.
  • Sumner J. B. 1935. A more specific reagent for determination of sugars in urine. J. Biol. Chem. 69: 393-407.
  • Vold B. S. and Sypherd P. S. 1968. Changes in soluble RNA and ribonuclease activity during germination of wheat. PI. Physiol. 43: 1221-1226.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-3b1d7649-b98c-4a8a-b07b-4c31981ded4f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.