PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 11 |

Tytuł artykułu

Gospodarka wodno-sciekowa w zakladzie produkcji napojow bezalkoholowych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule zaprezentowano problemy dotyczące gospodarki wodnościekowej w zakładzie produkcji napojów bezalkoholowych. Na wstępie przedstawiono główne źródła powstawania ścieków w poszczególnych działach produkcji, sposoby racjonalnego gospodarowania wodą oraz metody ograniczania produkcji ścieków w zakładzie. W końcowej części artykułu przedstawiono właściwe sposoby redukcji tego typu ścieków, jak: oczyszczanie mechaniczne, neutralizację chemiczną, procesy: beztlenowy i tlenowy. Przedstawiono także przykład praktyczny redukcji zanieczyszczeń płynnych, powstających przy produkcji napojów bezalkoholowych. Za przykład posłużył zakład produkujący napoje w opakowaniach zwrotnych.
EN
The article presents problems concerning water and waste water management in soft drinks production. In the beginning main sources of waste water in particular production sectors were presented. Water management in soft drinks plant was discussed. Also some methods of waste water reduction were indicated. The last part presents effective methods of treatment for this type of effluent like: mechanical separation, chemical neutralisation, aerobic and anaerobic process. Also practical example of waste water treatment process applied in soft drinks production was described. The example was based on soft drinks production in returnable package.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

11

Opis fizyczny

s.27-29,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Wieczorek E.: Browar w układzie ekologicznym, PFiOW 1996, nr 7.
  • [2] Jungman H.P.: Chemische und Technologische Grundlagen in der Flaschenreinigung, Nürnberg, Getränke Fachverlag, Hans Carl 1996.
  • [3] Stendhal K.: Oczyszczanie ścieków i uzdatnianie wody, wyd. polskie, Kemipol 1995.
  • [4] Maryniok L.R.: Mycie i dezynfekcja urządzeń przeznaczonych do produkcji napojów bezalkoholowych, PFiOW 1997, nr 9.
  • [5] Tonnesen A., Engler L. A.: Zarządzanie ekologią w branży piwowarskiej, PFiOW 1997, nr 8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3a81d9ee-91c3-48ef-bd0d-d7c4ca9eac8f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.