PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Recombinative variability of soluble pentosan content among introgressive triticale lines derived from hybridization of hexaploid triticale with the synthetic amphitetraploid T. monococcum-S. cereale [AmAmRR]

Warianty tytułu

PL
Rekombinacyjna zmiennosc zawartosci rozpuszczalnych pentozanow w liniach introgresywnych pszenzyta powstalych w procesie krzyzowania pszenzyta heksaploidalnego z synyetycznym amfitetraploidem T. monococcum-S. cereale [AmAmRR]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In animal feeding soluble dietary fibres have been considered as the main antinutritive factor. High level of soluble pentosan content (SPC) in grains of triticale, which is used greatly as a feeding cereal, decreases feed intake in chickens and piglets, hampers digestion and makes droppings very sticky resulting in inhibition of growth. Variability of SPC was assessed spectrophotometrically within the recombinants of hexaploid triticale with synthetic amphitetraploid Triticum monococcum/Secale cereale to evaluate the possibilities of selection in respect of low soluble pentosan content. Standard triticale lines LT 176/10 and LT 522/6 used in crosses as a gene recipient parents had 125% and 128% of SPC in wheat check cultivars. Surprisingly high variation in SPC of grain was found within the set of introgressive triticale lines resulting from recombination with amphitetraploids. The coefficient of variation (CV%) amounted to 24.7. Some of the studied introgressive lines of triticale had the grain SPC lower than wheat. Theses results make the breeding of low SPC triticale promising.
PL
W żywieniu zwierząt, błonnik pokarmowy, a zwłaszcza jego rozpuszczalne frakcje, uważane są za główne związki antyżywieniowe. Wysoki poziom zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (SPC) w ziarniakach pszenżyta, używanego w gospodarce głównie jako zboże paszowe, obniża przyswajalność pokarmu u kurczaków i prosiąt, utrudnia trawienie i powoduje kleistość odchodów dając w rezultacie spowolnienie wzrostu. Zmienność SPC analizowano spektrofotometrycznie, w grupie rekombinantów heksaploidalnego pszenżyta z amfitetraploidem T. monococcum/S. cereale, stwarzając w ten sposób możliwość selekcji linii z niską zawartością rozpuszczalnych pentozanów. Żyto wykazywało wysoką zawartość SPC, osiągającą około 184% średniej zawartości w ziarniakach pszenicy, a linie pszenżyta (wykorzystywane w krzyżowaniach w charakterze biorców genów) osiągały odpowiednio 125% i 128% SPC w porównaniu z dwoma odmianami pszenicy (‘Izolda’ i ‘Kobra’). Zaskakująco wysoką zmienność w zawartości SPC stwierdzono w ziarniakach linii introgresywnych pszenżyta powstałych w wyniku rekombinacji z amfitetraploidem. Współczynnik zmienności cechy (CV) wynosił 24,7%. Wśród badanych linii introgresywnych pszenżyta wystąpiły takie, u których zawartość SPC w ziarniakach okazała się niższa niż u pszenicy.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

p.119-126,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Plant Genetics, Polish Academy of Sciences, Strzeszynska 34, 60-479 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Biskupski A., Wolski T., Bogdanowicz M., Subda H., Tymieniecka E., 1982. Charakterystyka biochemiczna i technologiczna ziarna pszenżyta (Triticale). Hod. Rośl. Aklim. Nasienn. 26 (6), 461-478.
  • Biskupski A., Tarkowski C., Subda H., Bogdanowicz M., 1984. Skład chemiczny i właściwości technologiczne ziarna pszenżyta oraz współzależności pomiędzy niektórymi cechami jakościowymi. Hod. Rośl. Aklim. Nasienn. 28 (2), 119-147.
  • Boros D., 1988. Comparison of antinutritional factors in control rye varieties and triticale breeding materials. Tagunsbericht Akademie der Landwirtschaftswissenschaften Berlin, 266, 585-589.
  • Boros D., Rek-Ciepły B., 1997. Variability of nutritional value of triticale for monogastrics. Zesz. Nauk. AR Szczec. 175 (65), 21-25.
  • COBORU 2001. List of Agricultural Cultivars 2001. Research Centre for Cultivar Testing. Słupia Wielka, Poland.
  • Cyran M., Rakowska M., Miazga M., 1994. Genetic control of non-starch polysaccharides in wheat-rye addition lines. In: Triticale: Today and Tomorrow. Eds. H. Guedes-Pinto et al. 1996. Klüver Acad. Publ., 233-239.
  • Czarnecki Z., Czarnecka M., Żuromska M., 1993. Assessment of pentosan content and their soluble fraction in footer compounds. Biul. Inf. Przem. Paszowego 1, 23-35.
  • Drews E., Weipert D., Meyer, D., 1976. Orientierende Untersuchungen über die Verarbeitungs- Eigenschaften von inländischen Triticale. Getreide Mehl Brot. 30 (11), 285-291.
  • Fengler A.I., Marquardt R.R., 1988. Water soluble pentosans from rye. II. Effect on rate of dialysis and on the retention of nutrients by the chick. Cereal Chem. 65 (4), 298-302.
  • Michniewicz, J., 1994. Węglowodany nieskrobiowe (non-starch polysaccharides). In: Żyto: chemia i technologia. Ed. H. Gąsiorowski. PWRiL Poznań, 210-222
  • Rakowska, M., 1994. Antinutritive compounds in rye grain. Plant Breed. Acclimat. Seed Prod. 38 (5), 21-42.
  • Rakowska M., Boros D., Raczyńska-Bojanowska K., 1985. Nutritional value of triticale grains as compared to wheat and rye. In: Genetics and breeding of triticale. Eds. M. Bernard, S. Bernard. EUCARPIA meeting, Clermont-Ferrand, INRA, Paris, 765-683
  • Schlegel R., 1996. Triticale: today and tomorrow. In: Triticale: Today and Tomorrow. Eds H. Guedes-Pinto et al. Kluwer Acad. Publ., 21-31.
  • Ward A.T., Marquardt R.R., 1987. Antinutritional activity of a water-soluble pentosan rich fraction from rye grain. Poult. Sei. 66, 1665-1674.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3a5b3ed6-7153-4e41-9c87-7ca4f382e737
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.