PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 28 | 1 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc enzymatyczna w skielkowanych ziarnach i nasionach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczano aktywność enzymów amylo- i proteolitycznych w ziarnach pszenicy, żyta i kukurydzy oraz w nasionach lucerny i soi przed i po kiełkowaniu oraz badano wpływ suszenia na aktywność tych enzymów. Stwierdzono, że podczas kiełkowania nastąpił kilkakrotny wzrost, a podczas suszenia - istotny spadek aktywności enzymów.
EN
Activities of proteolytic and amylolytic enzymes in nongerminated and germinated seeds of wheat, rye, maize, alfalfa and soy were assessed. Sprouting time was 24 and 48 hours. The effect of desiccation (at 50°C and 100°C) on enzyme activities were also studied. Seed germination was found to increase enzyme activities in proportion to their sprouting time. Seed desiccation at 50°C decreased enzyme activities by 1,5% to 58%; the corresponding value be for the desiccation at 100°C was 45% to 92%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

28

Numer

1

Opis fizyczny

s.11-15,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Wroclaw
autor

Bibliografia

  • 1. Fordham J. R., Wells C. E., Chen L. H.: J. Food Sci., 40, 552 (1975)
  • 2. Chen L. H., Wells C. E., Fordham J. R.: J. Food Sci., 40,1290 (1975)
  • 3. Metera P.: Wiad. Ziel. 6,18 (1988)
  • 4. Czerwiński W:. Fizjologia roślin, PWN Warszawa 1978
  • 5. Janicki K., Rewerski W.: Medycyna naturalna. PZWL Warszawa 1990
  • 6. Haigh R.: Zdrowa żywność, zdrowa kuchnia, BGW Warszawa 1992
  • 7. ŻechalkoA.: Roczn. Techn. Chem. Żyw. 18,77 (1970)
  • 8. Rutkowska U:. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Warszawa 1981
  • 9. Mlodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL Warszawa 1981
  • 10. Nana I. A., Philips R. D. J.: Food Sci., 53, 1782 (1988)
  • 11. Murty D. S., Subramanian V., Suryaprakash S., Patii H., Hause L. R:. Cereal Chem. 61, 415 (1984)
  • 12. Kruger J. E., Matsuo K. R.: Cereal Chem. 59, 26 (1982)
  • 13. MacGregor A. W., Daussant J.: Cereal Chem. 56, 541 (1979)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-39b8c334-10b1-4fce-bb9f-3222eade52ca
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.