PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 509 |

Tytuł artykułu

Wplyw dolistnego i doglebowego podawania antracenu na wzrost i plonowanie lubinu zoltego [Lupinus luteus L.]

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzone badania miały na celu określenie wpływu trójpierścieniowego węglowodoru aromatycznego (antracenu), podawanego dolistnie i do podłoża piaskowego, na wzrost i plonowanie łubinu żółtego. Po 21 dniach od wykiełkowania antracen podawano przez 79 dni roślinom rosnącym w warunkach szklarniowych. Zaobserwowano, iż związek podawany na część nadziemną roślin powodował znaczne zmniejszenie suchej masy łodygi (o ok. 28%) oraz suchej masy nasion (o ok. 10%). Na podstawie otrzymanych wyników można przypuszczać, że zmniejszenie wydajności fotosyntezy wskutek długotrwałej ekspozycji części nadziemnej na działanie związku, spowodowało ograniczenie przemieszczania asymilatów do pędu i nasion. Z kolei, podanie ANT do podłoża miało niewielki wpływ na rozwój części nadziemnej łubinu. Natomiast obserwowano obniżenie suchej masy korzenia (o ok. 18%) oraz jego długości (o ok. 10%).
EN
The objective of the present study was to determine the effects of anthracene applied to the leaves (foliar deposition) or sandy substrate on the growth and crop yield of yellow lupine plants. The plants were grown in a greenhouse. Anthracene application was initiated 21 days after the germination and was applied for 79 days. The foliar deposition of anthracene greatly decreased the dry matter of stem (about 28%) and dry matter of seeds (about 10%). The results suggest that the decrease of photosynthesis efficiency due to a long expose of aboveground parts of plants to anthracene caused a limitation of assimilates transportation mainly to the stem and to seeds. Soil application of anthracene had small effect on the aboveground part development of lupine. However, there was observed a decrease of dry matter of roots (about 18%) and their length (about 10%).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

509

Opis fizyczny

s.239-244,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Badan Zywnosci, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, pl.Cieszynski 1, 10-957 Olsztyn
autor
  • Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Srodowiska, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
  • Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Srodowiska, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
  • Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn

Bibliografia

  • Bałdyga B., Wieczorek J., Smoczyński S., Wieczorek J., Smoczyńska K. 2005. Pea plant response to anthracene present in soil. Polish Journal of Environmental Studies 14(4): 397-401.
  • Fang G.-CH., Wu Y.-S., Fu P. P.-CH., Yang I-L., Chen M.-H. 2004. Polycyclic aromatic hydrocarbons in the ambient air of suburban and industrial regions of central Taiwan. Chemosphere 54: 443-452.
  • Gao Y., Zhu L. 2004. Plant uptake, accumulation and translocation of phenanthrene and pyrene in soils. Chemosphere 55: 1169-1178.
  • Huang X.D., Zeiler L.F., Dixon D.G., Greenberg B.M. 1996. Photoinduced toxicity of PAHs to the foliar regions of Brassica napus (canola) and Cucumbis sativus (cucumber) in simulated solar radiation. Ecotoxicol. Environ. Safety 35: 190-197.
  • Huang X.D., McConkey B.J., Babu T.S., Greenberg B.M. 1997. Mechanisms of photo- induced toxicity of photomodified anthracene to plants: inhibition of photosynthesis in the aquatic higher plant Lemna gibba (duckweed). Environ. Toxicol, and Chem. 8: 1707-1715.
  • Kipopoulou A.M., Manou E., Samara C. 1999. Bioconcentration of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetables grown in an industrial area. Environ. Pollution 106: 369-380.
  • Maliszewska-Kordybach B., Smreczak B. 1997. Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w glebach użytkowanych rolniczo na terenie woj. lubelskiego. Rocz. Glebozn. 1/2: 95-110.
  • Maliszewska-Kordybach B., Smreczak B. 1999. Fitotoksyczne oddziaływanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w glebach o zróżnicowanych właściwościach. Rocz. Glebozn. 1/2: 15-30.
  • Maliszewska-Kordybach B., Smreczak B. 2000. Wpływ wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych na mikrobiologiczne właściwości gleb o zróżnicowanej kwasowości i zawartości substancji organicznych. Rocz. Glebozn. 3 /4: 5-18.
  • Mallakin A., Dixon D.G., Greenberg B.M. 2000. Pathway of anthracene modification under simulated solar radiation. Chemosphere 40: 1435-1441.
  • Marwood C.A., Smith R.A.H., Solomon K.R., Charlton M.N., Greenberg B.M. 1999.
  • Intact and photomodified polycyclic aromatic hydrocarbons inhibit photosyntesis in natural assemblages of Lake Erie phytoplankton exposed to solar radiation. Ecotoxicol. Environ. Safety 44: 322-327.
  • Peltonen K., Dipple A. 1995. Polycyclic aromatic hydrocarbons: chemistry of DNA adduct formation. JOEM: 52-58.
  • Ren L., Zeiler L.F., Dixon D.G., Greenberg B.M. 1996. Photoinduced effects of polycyclic aromatic hydrocarbons on Brassica napus (canola) during germination and early seedling development. Ecotoxicol. Environ. Safety 33: 73-80
  • Tsibulsky V. 2001. Polycyclic aromatic hydrocarbons emission inventories and emission expert estimates. Technical Note 7:8-29.
  • Wieczorek J., Wieczorek Z., Olszewski J., Bałdyga B., Smoczyńska K., Smoczyński S.S. 2001. Effect of high anthracene concentration in the soil on its accumulation and growth of pea plants. Natur. Sci. 8: 135-143.
  • Wieczorek J., Wieczorek Z., Olszewski J. 2004. Wrażliwość rzodkiewki (Raphanus sativus L.) i sałaty (Lactuca sativa L.) na niskie stężenia antracenu podawanego dolistnie. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 496: 527-536.
  • Wilcke W. 2000. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in soil - a review. J. Plant Nutr. Soil Sci. 3: 229-248.
  • Wild S.R., Jones K.C. 1994. The significance of polynuclear aromatic hydrocarbons applied to agricultural soils in sewage sludges in the U.K. Waste Management and Research 12: 49-59.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-39a1d560-43f9-45ba-9304-8cbb4aeece7b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.