EN
During our study we examined 19 most popular Polish potato cultivars. Susceptibility of tubers to bacterial infection was assessed by two methods: direct injection of bacterial suspension into tuber tissue and clay-inoculation method. The cultivars were divided into three groups: tolerant, relatively susceptible and susceptible. Elida, Bila and Vistula proved to be the most susceptible potato cultivars whereas Ekra and Mila the most resistant. Some of the cultivars such as Oda had resistant peel and susceptible tissue. Therefore during storage of Oda-like cultivars healthy and undamaged tubers are so important.
PL
Najważniejszą rolę w ograniczaniu chorób bakteryjnych odgrywa profilaktyka, między innymi stosowanie odmian odpornych lub wykazujących wysoką tolerancję w stosunku do patogena. Nasze badania objęły 19 powszechnie uprawianych w Polsce odmian ziemniaka. Ocenę podatności bulw ziemniaka na infekcję bakteryjną oraz gnicie przeprowadzono dwiema metodami: metodą powierzchniowej inokulacji przy pomocy gliny zawierającej bakterie oraz metodą iniekcji miąższu zawiesiną bakteryjną końcówkami pipet. Na podstawie uzyskanych wyników badane odmiany zostały zaliczone do trzech grup: tolerancyjne, średnio wrażliwe i podatne. Najwrażliwszymi odmianami okazały się Elida, Bila i Vistula, zaś najodporniejsze były Ekra i Mila. Niektóre odmiany, takie jak np. Oda, charakteryzowały się odporną skórką i podatnym miąższem. W ich przypadku szczególnie ważne jest więc przechowywanie zdrowych i nieuszkodzonych mechanicznie bulw. Opisane badania mogą być wykorzystane przy doborze odmian ziemniaka w uprawie w zależności od warunków klimatycznych, a także w przechowalnictwie.