PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 52 | 11 |
Tytuł artykułu

Dobor drozdzy do fermentacji brzeczek z soku gestego

Warianty tytułu
EN
Selection of yeast strains for fermentation of thick juice worts
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badano wpływ wybranych ras drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae oraz gęstości brzeczek z soku gęstego na dynamikę i wskaźniki ich fermentacji. W toku przeprowadzonych badań wykazano, że szczepy M1, M2, pozwalają na uzyskanie wysokich wskaźników fermentacji w brzeczkach o gęstości do 25 °Blg. Drożdże zalecane do fermentacji zacierów skrobiowychi, zwłaszcza szczep D2, są przydatne dla brzeczek o mniejszej gęstości, tj. ok. 20 °Blg. Podwyższone ciśnienie osmotyczne brzeczek o gęstości 30 °Blg hamuje aktywność fermentacyjną drożdży.
EN
The influence of selected yeast strains of the species Saccharomyces cerevisiae, and density of thick juice worts on the dynamics and fermentation capacity were tested. The best results of fermentation of thick juice worts with their density 25 °Blg could be obtained with strains M1, M2. Yeast recommended for fermentation of starch mashes, especially strain D2, prefer thick juice worts with their density ca. 20 °Blg. Thick juice worts with their density equal ca. 30 °Blg are marked with increased osmotic pressure, which curbs fermentation activity of yeast.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
52
Numer
11
Opis fizyczny
s.37-40,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz
Bibliografia
  • [1] Czupryński В., Woźniak R., Kaczyński J., Olszewski J.: 1994. Przerób melasy w gorzelni rolniczej przy zastosowaniu suszonych drożdży rasy D-2. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 4,12-13.
  • [2] Iciek J., Szopa J. St., Gołąbczak J., Kalinowska H, Wawro S.: 2007. Burak cukrowy alternatywnym surowcem i możliwości zagospodarowania produktów ubocznych jego przetwórstwa. Materiały konferencji nt. „Alternatywne wykorzystanie buraka cukrowego w świetle reformy rynku cukru" pod red. Artyszaka A. i Wyszyńskiego Z. Wieś Jutra, Warszawa, 21-37.
  • [3] Jarosz K. i in.: 1955. Kontrola produkcji w przemyśle spirytusowym. WPLIS, Warszawa.
  • [4] Nielepkowicz-Charczuk A., Szopa J. S.: 1992. Dobór szczepów drożdży do fermentacji brzeczek melasowych o podwyższonym ciśnieniu osmotycznym. Przem. Ferm. i Owoc. -Warz., 12, 4-7.
  • [5] Podlaski S.: 2007. Burak cukrowy jako surowiec do produkcji etanolu, www.stc. pll/dhttp.php?co=podlaski2_2007_02_23
  • [6] Polska Norma, PN-R-64772:1976. Melas buraczany.
  • [7] Rogulska M., Gumeniuk A.: 2006. Biopaliwa - szansa dla cukrowni i producentów buraków cukrowych. Gazeta Cukrownicza 9, 278-282 i 287.
  • [8] Szopa J. S., Patelski P: 2006. Biotechnologiczne kierunki przetwórstwa buraków cukrowych. Gazeta Cukrownicza 11, 326-327.
  • [9] Szopa J. S., Nielepkowicz-Charczuk A, Gancarz M.: 1993. Nowe szczepy drożdży dla fermentacji alkoholowej melasy o podwyższonym stężeniu cukrów. Zeszyty Naukowe PŁ, Technologia i Chemia Spożywcza, nr 468, z. 50,113-125.
  • [10] IBPRS, Pracownia w Bydgoszczy: 1993. Instrukcja stosowania w gorzelnictwie rolniczym drożdży suszonych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 2, 9.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-37dda653-09dc-4144-ad89-6b5e69362c55
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.