PL
W czteroletnich badaniach płodozmianowych na glebie średniej wytworzonej z gliny zwałowej, śledzono wpływ ekstensywnego organicznego i intensywnego nawożenia mineralnego NPK na stan zasobności gleby w próchnicę i składniki przyswajalne (P, K, Mg), odczyn oraz pojemność kompleksu sorpcyjnego. Stwierdzono, że gleba o pH w 1M KC1=6,5 o dobrej zasobności w składniki pokarmowe (N, P, K, Mg) w zależności od uprawianego gatunku rośliny i nawożenia wyczerpuje się najbardziej z potasu i magnezu dostępnego. Największe ubytki tych składników w glebie występują po uprawie pszenicy bez nawożenia jak i intensywnie nawożonej. Buraki cukrowe uprawiane na oborniku oraz bobik poprawiają zasobność gleby w przyswajalne składniki pokarmowe i próchnicę. Z zastosowanych form nawożenia najkorzystniej wpływał na żyzność gleby obornik biodynamiczny stosowany corocznie.
EN
The effect of extensive organic and intesive mineral fertilization with NPK on the content of humus, available components (P, K, Mg) in the soil, soil pH and capacity of sorbtive complex was determined in a four-year crop rotation study carried out on moderate soil formed from boulder loam. It was found that soil with pH KC1 6,5 and rich in nutrients (N, P, K, Mg) was depleted most of all of assimibable potassium and magnesium, depending on the cultivated crop and fertilization. The most pronounced decrease of these components in the soil was obseved after wheat cultivated with and without intensive fertilization. Sugar beet cultivated using manure and horse bean improved soil fertility with respect to nurtient and humus content. Biodynamic manure used every year proved to be the best method of soil fertilization.