PL
Po raz pierwszy przedstawiono wyniki pozostałości polichlorowanych dibenzo- p-dioksyn (PCDDs) i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDFs) w środkach spożywczych dostępnych w Polsce. Próbki ekstrahowano i oczyszczano metodą niedestrukcyjną z zastosowaniem półprzepuszczalnej membrany polietylenowej, a rozdział, identyfikację i oznaczenia ilościowe PCDDs i PCDFs przeprowadzono techniką wysokorozdzielczej chromatografii gazowej i wysokorozdzielczej spektrometrii mas (HRGC/HRMS).
EN
The levels of PCDDs and PCDFs in samples of lamprey, perch, herring, cod, flounder, round goby, eelpout and pikeperch caught in the Gulf of Gdańsk were determined by HRGC/HRMS. The results are expressed as TCDD equivalents, calculated according to international (I-TEQs), nordic (N-TEQs) models. The levels (pg TEQs/g wet weight) were from 0.263 in lamprey to 6.047 in herring (I-TEQs). Except of herring nearly all fish species sampled contained PCDDs and PCDFs in concentration below 1 pg TEQs/g wet wt, and only for pikeperch it was 1.025 pg S-TEQs/g.