PL
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań zagęszczenia i oporu penetracji gleby w różnych technologiach uprawy buraka cukrowego: w technologii tradycyjnej, z siewem w mulcz i z siewem bezpośrednim w ściernisko. Pomiary gęstości objętościowej i oporu penetracji przeprowadzono w początkowym okresie wzrostu i rozwoju systemu korzeniowego na glebie płowej o wilgotności 4–5%. Badano właściwości gleby do głębokości 35 cm w międzyrzędziach roślin z koleinami utworzonymi kołami ciągnika podczas siewu oraz poza tymi koleinami. Wykazano, że czynnikami różnicującymi badane właściwości gleby są zarówno technologie uprawy jak i przejazdy kół ciągnika podczas wykonywania siewu. Ogólnie stwierdzono, że uproszczenia w analizowanych technologiach uprawy prowadzą do wzrostu gęstości i oporu penetracji gleby. Ponadto stan tego zagęszczenia ulega pogorszeniu w rzędach roślin przy międzyrzędziach z koleinami utworzonymi kołami ciągnika podczas wykonywania siewu we wszystkich badanych technologiach uprawy.
EN
In this paper the results of tests of soil density and penetration resistance in various sugar beet production systems (traditional, conservation and no-tillage) are presented. The measurement were performed at early stage of growth and root system development on light sandy soil with moisture 4–5%. Density and penetration resistance up to depth of 35 cm were evaluated for the soil between plant rows with ruts caused by tractor wheels during the sowing and between rows free of these ruts. It was stated that analyzed cultivation practices and wheel ruts were the major factors that changed soil properties. The simplification in production systems caused the increase of soil density and penetration resistance. Additionally, soil compaction become worse between plant rows with tractor wheels ruts in all production technologies.