PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 13 | 2 |

Tytuł artykułu

Mozliwosci zastosowania oznaczania izomerow trans kwasow tluszczowych i 3,5-stigmastadienu do badania autentycznosci olejow tloczonych na zimno

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena autentyczności olejów nierafinowanych tłoczonych na zimno na podstawie oznaczenia izomerów trans kwasów tłuszczowych i zawartości 3,5-stigmastadienu metodą chromatografii gazowej. Materiałem badawczym było 30 olejów handlowych, dostępnych na rynku warszawskim: tłoczone na zimno z nasion, oliwy z oliwek: extra virgin, sansa, pomace, light, extra light i oleje rafinowane. Wykazano, że obiektywną ocenę autentyczności olejów tłoczonych na zimno można wykonać na podstawie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych i 3,5-stigmastadienu. Wyniki tych analiz mogą być kryterium do stwierdzenia zafałszowania olejów tłoczonych na zimno olejami rafinowanymi tego samego gatunku. Skład kwasów tłuszczowych analizowanych olejów był charakterystyczny dla poszczególnych gatunków olejów. W przypadku trzech olejów z nasion i sześciu oliw z oliwek wykryto izomery trans kwasów tłuszczowych na poziomie 0,1-0,6%. Tylko w oleju arachidowym nie oznaczono 3,5-stigmastadienu. Oliwy extra virgin charakteryzowały się niską zawartością 3,5-stigmastadienu (0,13 do 1,12 mg/kg). Szczególnie dużą zawartość tego związku (6,54 do 52,94 mg/kg) oznaczono w olejach z pestek winogron i słonecznikowym, tłoczonych na zimno oraz oliwach z oliwek typu sansa, pomace, light i extra light. Trzy spośród jedenastu przebadanych olejów z nasion deklarowanych jako tłoczone na zimno mogły być poddane rafinacji bądź zostały zafałszowane przez zmieszanie z olejami rafinowanymi (wykryto w nich zarówno obecność izomerów trans kwasów tłuszczowych, jak i 3,5-stigmastadienu).
EN
The aim of this study was to investigate the authenticity of cold pressed oils on the ground of content of trans isomers of fatty acids and 3,5- stigmastadiene by gas chromatography method. 30 accessible on the Warsaw market trade oils: cold pressed from seeds and for comparisons refined and olive oils: extra virgin, sansa, pomace, light, extra light were the investigative material. It was shown, that the determination of authenticity of cold pressed oils was possible to execute on the ground of the analyses of trans isomers of fatty acids and the determination of 3,5-stigmastadiene. Results of these analyses can be the criterion of adulterations cold pressed oils by refined oils of the same kind. The fatty acid composition of analysed oils was characteristic for individual species of oils. In the case of three oils from seeds and in six olive oils trans isomers of fatty acids on the level 0,1-0,6% were detected. Only in peanut oil 3,5-stigmastadiene was not detected. Extra virgin olive oils had low content of 3,5-stigmastadiene (0,13 to 1,12 mg/kg). Particularly large content of this compound (6,54 to 52,94 mg/kg) was detected in the grapeseed oils, sunflower cold pressed oil and olive oils of type sansa, pomace, light, and extra light. Three oils from among eleven from the seeds which were declared as cold pressed could be subjected by refinement or become falsified by confusion by refined oils. In both the presence of trans isomers of fatty acids and 3,5- stigmastadiene was detected.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

2

Opis fizyczny

s.365-373,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Aparicio R., Aparicio -Ruiz R.: Authentication of vegetable oils by chromatographic techniques. J. Chromatogr., 2000, 881, 93-104.
  • [2] Cert A., Lanzon A., Carelli A., Albi T.: Formation of stigma 3,5 -diene in vegetable oils., Food Chem., 1994, 49, 287-296.
  • [3] Cert A., Moreda W., Perez-Camino M.C.: Chromatographic analysis of minor consituents in vegetable oils. J. Chromatogr., 2000, 881, 131-148.
  • [4] Codex Alimentarius FAO/WHO: Fat, Oils and Related Products, The Codex Alimentarius, vol. 8, Rome 2001.
  • [5] De Panfilis F., Toschi G. T., Lecker G.: Quality control for cold-pressed oils. INFORM, 1998, 9, 212-221.
  • [6] Dobarganes M.C., Cert A., Dieffenbacher A.: The determination of stigmastadienes in vegetable oils. IUPAC, Pure &Appl. Chem., 1999, 71, 349-359.
  • [7] Gogolewski M., Nogala-Kałucka M., Szeliga M.: Changes of tocopherol and fatty acid contents in rapeseed oil during refining. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2000, 120, 618-623.
  • [8] IOOC COI/ T.20/Doc. no. 11/Rev.2. (2001). Method of analysis: Determination of stigmastadienes in vegetable oils.
  • [9] Lee D.S., Noh B.S., Bae S.Y., Kim K.:Characterization of fatty acids composition in vegetable oils by gas chromatography and chemometrics. Analitica Chimica Acta, 1998, 358, 163-175.
  • [10] Matuszewska M., Obiedziński M.W.: Określenie autentyczności oliw z oliwek za pomocą składu kwasów tłuszczowych oraz zawartości 3,5-stigmastadienu. Tłuszcze Jadalne, 2001, 36, 3-4, 137-146.
  • [11] Morenda.W., Perez-Camino M.C., Cert A.: Gas and liquid chromatography of hydrocarbons in edible vegetable oils. J. Chromatogr., 2001, 936, 159-171
  • [12] PN-EN ISO 5508:1996. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.
  • [13] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1989/2003 z 6 listopada 2003 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy, Dz. U. 2003 Nr 295, s. 0057-0077.
  • [14] Verleyen T., Szulczewska A., Verhe R., Dewettinck K., Huyghebaert A., Greyt W.: Comparition of steradiene analysis between GC and HPLC. Food Chem., 2002, 78, 267-272.
  • [15] Wagner K. H., Auer E., Elmadfa I.: Content of trans fatty acids in margarines, plant oils, fried products and chocolate spreads in Austria. Eur Food Res. Technol., 2000, 210, 237-241.
  • [16] Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K.: Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2006, 47, 46-58.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3532c309-7f05-4494-b056-9211aef601bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.