PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 235 |

Tytuł artykułu

Wpływ pogody na kształtowanie się plonu i wybranych cech owsa

Warianty tytułu

EN
Influence of the weather on yield forming and some properties of oat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono kształtowanie się plonu owsa i wybranych cech użytkowych ziarna takich jak: udział łuski, masa tysiąca ziaren (MTZ), udział pośladu w zależności od przebiegu warunków pogody. Badania oparto o wyniki doświadczeń polowych przeprowadzonych przez COBORU w latach 1992–2003 w 3 miejscowościach o zbliżonych warunkach glebowych i zróżnicowanych pod względem klimatycznym. Okres wegetacji owsa podzielono na 7 okresów agrofenologicznych, dla których przeprowadzono obliczenia przy zastosowaniu metody modelowej. Ten sposób oceny umożliwił wyznaczenie optymalnych wartości temperatury i sumy opadów atmosferycznych. Stwierdzono silne związki statystyczne pomiędzy plonem ziarna i elementami struktury plonu. Wzrost temperatury powietrza w agrofenofazie od wyrzucania wiech do dojrzałości woskowej powodował obniżenie plonu ziarna i wzrost masy 1000 ziaren, natomiast w okresie od dojrzałości woskowej do zbioru przyczyniał się do wzrostu plonu ziarna i udziału łuski w plonie nasion. Określono optymalne wartości temperatury. Były one na ogół niższe od średnich z okresu badań, co wskazuje na niższe wymagania cieplne owsa. Obfitsze opady w okresie wegetacji (281,4 mm) sprzyjały wysokiemu plonowaniu ziarna owsa. Natomiast opady słabsze (258,4 mm) wpływały na zmniejszenie zawartości łuski. Efektem opadów na poziomie 225 mm był wysoki wskaźnik MTZ i mały udział pośladu. Wartości temperatury powietrza i sumy opadów atmosferycznych, określane jako optymalne dla plonowania ziarna i jego cech użytkowych, były różne dla różnych okresów rozwojowych owsa.
EN
In the paper, the effects of weather conditions upon forming of oat yield as well as on the percentage of hull, mass of 1000 grains and percentage of offal, are presented. The field investigations were conducted by the COBORU in the years 1992–2003 at 3 localities characterized by similar soil conditions but different weather conditions. The growing season was divided into 7 agrophenology phases, for which calculations were performed using a model method. Such a way of estimation allowed to determine the optimal levels of temperature and precipitation. Close statistical relationships between grain yield and the components of yield were found. The increase in air temperature in the period between earing and wax maturity resulted in the decrease in grain yield, whereas it caused the enlarged mass of 1000 grains. The higher temperature in the period between wax maturity and oat harvesting contributed to the growth both in grain yield and the content of hull in grain. Optimal temperature values were determined. These were usually lower than the mean ones for the investigation period, which suggests the diminished thermal requirements of oat. The rainfall at the level of 281.4 mm was found to be favourable to grain yield. That at the level of 258.4 mm caused the decrease in content of hull. At the 225 mm precipitation the mass of 1000 grains increased, and the proportion of offal diminished. The air temperatures and sums of of precipitation, determined as optimal for yielding and yield properties, were different at different stages of oat development.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

235

Opis fizyczny

s.269-280,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-34e8ac70-337b-4c9b-a29c-7f88883485b3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.