PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 41 | 2 |

Tytuł artykułu

Changes in the diameter of Isospora lacazei [LABBE, 1893] oocysts in the house sparrow, Passer domesticus [L.]

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zmiennosc srednicy oocyst Isospora lacazei [LABBE, 1893] z wrobla, Passer domesticus [L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Differences in the diameter of Isospora lacazei oocysts were found to be dependent on diet and other factors. House sparrows which were given animal products as food (hard boiled eggs) excreted with their faeces coccidia oocysts, which were larger than when they were fed grain. The results indicate a need to verify the divisions of the systematics of Isospora lacazei.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

41

Numer

2

Opis fizyczny

s.163-170, rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekologii PAN, 05-092 LOmianki
autor

Bibliografia

  • ANWAR A. 1966. Isospora lacazei (Labbé, 1893) and Isospora chloridis sp. n. (Protozoa: Eimeridae) from the English Sparrow (Passer domesticus), Greenfinch (Chloris chloris) and Chaffinch (Fringilla coelebs). J. Protozool. 13: 84-90.
  • BOUGHTON D. C. 1930, The value of measurements in the study of the protozoan parasite Isospora lacazei (Labbé). Am. J. Hyg. 11: 212-226.
  • BOX E. 1967. Influence of Isospora infections on the patency of avian Lankesterella. J. Parasitol. 53: 1140-1147.
  • GRULET O., LANDAU I., BACCAM D. 1982. Les Isospora du Moineau domestique: multiplicité des especes. Ann. Parasitol. Hum. Comp. 57: 209-235.
  • - MILLET P., BACCAM D. 1985. Les Isospora du Moineau. I - Complements á l'etude systematique. Ibid. 60: 155-160.
  • - - - 1986. Les Isospora du Moineau. II - Etudes sur la biologie. Ibid. 61: 161-192.
  • HENRY D. P. 1932. Isospora buteonis sp. nov. from the hawk and owl, and notes on Isospora lacazii (Labbé) in birds. Univ. Calif. Publ. Zool. 31: 291-300.
  • JORGE P., KAWAZOE U. 1987. Intestinal Coccidia found in the wild birds Passer domesticus (Ploceidae) and Columba livia (Columbidae) in Campinas Region, Sao Paulo. Mem. Inst. Osw. Cruz, Rio de J. (Suppl.) 82: 21.
  • KRUSZEWICZ A. G. 1991. Badania nad występowaniem Isospora lacazei oraz jej wpływem na rozwój piskląt Passer domesticus i Passer montanus. Praca doktorska. Wydz. Med. Weter. AR we Wrocławiu.
  • - Occurrence of Isospora lacazei (Coccidia: Eimeridae) and their influence on nestling growth in Passer domesticus (L.) and Passer montanus (L.). In: Nestlings mortality of granivorous birds... Synthesis. J. PINOWSKI and B. P. KAVANAGH [eds] Polish Sci. Publ. (in print).
  • LABBÉ A. 1893. Sur les coccidies des oiseaux. C. R. Acad. Sci. 116: 1300-1303.
  • - 1896. Recherches zoologiques, cytologiques et biologiques sur les coccidies. Arch. Zool. Exp. Gen. 24: 517-654.
  • - 1899. Sporozoa. In: F. E. SCHULZE and O. BÜTSCHLI [eds]. Das Tierreich, 5.
  • LEVINE N. D. 1982. Isospora passeris n. sp. from the house sparrow Passer domesticus, I. lacazei, and related Apicomplexan protozoa. Trans. Am. Microsc. Soc. 101: 66.
  • - MOHAN R. W. 1960. Isospora sp. (Protozoa: Eimeridae) from cattle and its relationship to I. lacazei of the english sparrow. J. Parasitol. 46: 733-741.
  • MANDAL A. K., BHATTACHARYA A. 1970. A biometrical study of the oocyst of Isospora lacazei (Labbe) a common parasite of the house sparrow, Passer domesticus (L.). Arch. Protistenk. 112: 145-150.
  • PELLÉRDY L. P. 1974. Coccidia and Coccidiosis. Bd. II. Akad. Kiadó, Budapest 1974, Aves; genus Passer. 371-374.
  • SCHOLTYSECK E. 1954. Untersuchungen über die bei einheimischen Vogelarten vorkommenden Coccidien der Gattung Isospora. Arch. Protistenk. 100: 91-112.
  • STEFAŃSKI W., ŻARNOWSKI E. 1971. Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt PWRiL, Warszawa.
  • TURNER M. B. F., BOX E. D. 1970. Cell culture of Isospora from the English Sparrow, Passer domesticus. J. Parasitol. 56: 1218-1223.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-34d4e7c1-5a6f-4f8a-8fdf-9528cca2d533
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.