PL
Niemal wyłączną dostarczycielką cukru przez wiele wieków była trzcina cukrowa. W warunkach strefy tropikalnej i subtropikalnej daje ona bowiem wysokie plony przy minimalnych nakładach. Jest gatunkiem wieloletnim, wegetującym przez cały rok, odrastającym po każdym ścięciu bez specjalnych zabiegów. Wysuszony sok trzciny cukrowej pojawił się na zachodzie Europy po zetknięciu się Franków z Arabami podczas pierwszej wyprawy krzyżowej (1096-1099 rok). Traktowano go jak lek i sprzedawano w aptekach. Dopiero w XIX wieku monopolistyczną pozycje trzciny cukrowej złamał burak. Z rolniczego punktu widzenia jest jednak bardzo młodą rośliną uprawną. Do uprawy buraka na skalę przemysłową przyczynił się mimo woli cesarz Napoleon, a pierwszą cukrownię przetwarzającą surowiec buraczany uruchomiono w 1802 r. w Konarach na Dolnym Śląsku. Zajmująca historia buraka - w artykule.
EN
For many centuries the sugar reed was almost the only source of sugar. In tropical and subtropical areas it provides high yields, requiring almost no effort. It is a multiannual species, growing throughout the year, regenerating after each harvest without any special treatment. Dried reed juice occurred in West Europe when the Francs and Arabs met during the first crusade (1096-1099). In terms of agricultural science it is a very young cultivar. The emperor Napoleon contributed to industrial cultivation of the sugar beet. The first sugar beet processing plant was built in Konary (Lower Silesia, Poland) in 1802. The interesting history of the beet is presented in the article.