PL
Zbadano wpływ stężenia 0.5%, 0.4%, 0.3%, 0.1%, 0.075%, 0.05% i 0.025% mieszanki wielofosforanowej na wzrost Staphylococcus aureus w podłożu agarowym w temp. 37°C, oddziaływanie dodatku 0.5% tej mieszanki na przeżywalność S. aureus w bulionie w temp. 4-6°C oraz wpływ 0.5% dodatku wielofosforanów na zachowanie się S. aureus w mleku w temp. 4°C i 20°C. Stwierdzono, że wielofosforany hamują wzrost badanego szczepu S. aureus w podłożu agarowym w temp. 37°C: całkowicie - przy stężeniu 0.2% i wyższych, znacząco - przy stężeniu 0.1% i 0.075% i nieznacznie - przy 0.05% i 0.025%. Dodatek 0.5% mieszanki w niewielkim stopniu zwiększa redukcję liczby S. aureus w bulionie w temp. 4°C. Stwierdzono także, że wielofosforany w stężeniu 0.5% wykazują mało znaczący wpływ na spadek liczby. S. aureus w mleku w temp. 4°C i tylko nieznacznie hamują wzrost tych bakterii w temp. 20°C.
EN
Effects of 0.5 %, 0.4 %, 0.3 %, 0.1 %, 0.075 %, 0.05 % and 0.025 % concentrations of polyphosphate mixtures on Staphylococcus aureus growth on agar at the temperature of 37°C, effects of 0.5 % concentration of this mixture on S.aureus survival in broth at the temperature of 4-6°C, as well as on S.aureus behaviour in milk at the temperatures of 4°C and 20°C were studied. It was found that polyphosphates prevented S. aureus growth on agar at the temperature of 37°C: completely - in case of 0.2% and higher concentrations, significantly - in case of 0.1% and 0.075% concentrations, and insignificantly - in case of 0.05% and 0.025% ones. Addition of 0.5% concentration of the mixture slightly increased reduction of S. aureus number in broth at the temperature of 4°C. Moreover, it was observed that 0.5 % concentration of polyphosphates influenced decrease in S. aureus number in milk at the temperature of 4°C and prevented growth of the bacteria at the temperature of 20°C, but only in an inconsiderable way.