PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 222 |

Tytuł artykułu

Wpływ nawożenia potasem na plon i jakość technologiczną buraka cukrowego. Część II. Ocena stanu odżywienia roślin

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pierwszej części opracowania omówiono podstawowe charakterystyki plonu buraka cukrowego. Część druga dotyczy stanu odżywienia roślin buraka cukrowego w okresie 50–60 dni od wschodów, opierając się na wartościach granicznych wyznaczonych przez Bergmanna (1992). W przeprowadzonych doświadczeniach stwierdzono prawidłowe odżywienie roślin buraka cukrowego magnezem i wapniem. Natomiast w większości obiektów niedożywienie potasem, azotem i fosforem. Wysokość uzyskanych plonów korzeni i cukru (szczegóły w części I pracy) oraz zależności korelacyjne otrzymane w grupie stanowisk reagujących (R) na nawożenie potasem między zawartościami potasu i wapnia a plonami cukru wskazują, iż wartości graniczne Bergmanna są zbyt wysokie dla roślin buraka cukrowego w tej fazie rozwoju. Z drugiej strony, w grupie roślin reagujących (R) na nawożenie potasem, zawartości potasu i wapnia w tej fazie rozwoju roślin buraka okazały się przydatne do prognozowania plonów cukru.
EN
In the first part of the dissertation the basic characteristics of sugar beet yields were discussed. The second part deals with the nutritional status of beet plants assessed 50–60 days after germination using the Bergmann’s (1992) threshold values. It was found the optimal nutritional status for the secondary nutrients such as magnesium and calcium but not for the primary ones such as potassium, nitrogen and phosphorus. The high obtained yields of beets and sugar (details in the I part) and found correlations in the K-responsive group between potassium, calcium contents and sugar yields suggest that the Bergmann’s threshold values are too high respecting the stage of sugar beet plant growth. On the other hand, in the K-non-responsive group, contents of potassium and calcium appeared to be good indicators of sugar yields.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

222

Opis fizyczny

s.65-70,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, Poznan
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-32f72c20-2ac0-4a9f-afec-fc95a7a0e6c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.