EN
It has been well known that some fungal pathogens (Monilia laxa, M. fructigena, Cytospora cincta), larvae of Grapholita molesta and plant hormone - ethylene, induce gummosis in apricot shoots. Methyl jasmonate (JA-Me) was also found to induce gummosis in apricot shoots as well as biotic and abiotic factors mentioned above. In order to know the mode of action of JA-Me on gum induction and/or formation, chemical composition of polysaccharides (after hydrolysis) in gums of apricot shoots induced by JA-Me compared with those by ethephon and their mixture, and naturally occurring ones was studied, resulted in the succesful identification of monosaccharides, and the similarity of a composition consisting of xylose, arabinose and galactose at molar ratio 1 : 10 : 14, respectively. These results suggest that beside different inducers of gum in apricot the mechanism of polysaccharides biosynthesis of gums is the same or similar. The physiological role for JA-Me on gum induction and/or formation in apricot shoots, and other species are also discussed.
PL
W pędach moreli (Prunus armeniaca L.) gumy mogą być indukowane pod wpływem infekcji przez patogeny grzybowe (Monilia laxa, M. fructigena, Cytospora cincta), larwy Grapholita molesta i egzogennie podany etylen. W badaniach własnych stwierdzono, że jasmonian metylu (JA-Me) w stężeniu 0.5 i 1.0% w paście lanolinowej podany na jednoroczne i starsze pędy moreli indukuje (podobnie jak etylen) tworzenie się gum po 7 dniach od traktowania. Skład cukrów gum moreli analizowano przy użyciu chromatografii gazowej, po uprzedniej hydrolizie kwasowej polisacharydów, redukcji monocukrów do odpowiednich alkoholi cukrowych i po przekształceniu ich w pochodne acetylowe. Oddzielnie analizowano gumy indukowane przez etefon, jasmonian metylu i mieszaninę etefonu z JA-Me oraz gumy naturalnie wytworzone na pędzie (nie okres'lono pod wpływem jakiego czynnika). We wszystkich gumach, niezależnie od czynnika indukującego, stwierdzono zbliżony jakościowy i ilościowy skład cukrów. Gumy te zawierają ksylozę, arabinozę i galaktozę w proporcji molowej odpowiednio: 1 : 10 : 14. Nie określano zawartości kwasów uranowych, które również występują w gumach moreli. Można przypuszczać, że biosynteza polisacharydów gum w pędach moreli, bez względu na czynnik indukujący, przebiega podobnie, jeśli nie identycznie. Fizjologiczna rola jasmonianu metylu w indukcji i tworzeniu gum w pędach moreli i w innych gatunkach roślin jest w pracy dyskutowana.