PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 37 | 10 |

Tytuł artykułu

Mikrobiologiczna synteza kwasu eikozapentaenowego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono oddziaływanie biologiczne kwasu eikozapentaenowego (ЕРА) na organizm. Wskazano grzyby Mortierella jako nowe, alternatywne źródło kwasu EPA, którego synteza jest możliwa zarówno przez hodowle w prostych pożywkach w niskiej temperaturze (szlak n-6) jak i przez modyfikację naturalnych olejów roślinnych, zawierających kwas α-linolenowy w temp. 28°C (szlak n-3). Wyrażono pogląd o możliwości przemysłowej biosyntezy kwasu EPA.
EN
The biological influence of eicozapentaenic acid ( EPA ) on organism is discussed. The Mortierella fungi were indicated as new, alternative source of EPA. Its synthesis is possible not only by culture on simple nutrient medium in low temperature (trace n-6) but also by modification of natural plant oils, containing α-linolenic acid in 28° C temperature (trace n-3). The possibility of industrial EPA acid biosynthesis was point out.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

10

Opis fizyczny

s.15-16,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Bronsgeest-Schonte H.C., Van Gent C.N., Luten J.B., Ruiter A.: Am. J. Clin. Nutr., 1981, 34, 1752.
  • [2] Dyerberg J.: Nutr. Rev., 1986, 44, 125.
  • [3] Fulco A.J.: Annu. Rev. Biochem., 1974, 43, 215.
  • [4] Hulanicka D., Erwin J.. Bloch K.: J. Biol. Chem., 1964, 239, 2778.
  • [5] Iwamoto H., Sato S.: JAOCS 1986, 63, 434.
  • [6] Kromhout D., Bosschietor E.B., Coulander C.D.L.: N. Engl. J. Med. 1987, 312, 1205.
  • [7] Lee T.H., Hoovez R.L., Williams J., et al.: N. Engl. J. Med. 1985, 312, 1217.
  • [8] Needleman P., Raz A., Minkes M.S., Ferrendelli J.A., Sprecher H.: Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 1979, 76, 944.
  • [9] Nestel P.J.: Am. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 1161.
  • [10] Sanders T.A.B., Sullivan D R., Receve J., Thompson G.R.: Atherosclerosis 1985, 5, 459.
  • [11] Seto A., Wang H.L., Hesseltine C.W.: JAOCS 1984, 61, 892.
  • [12] Shimizu S., Kawashima H., Shinmen Y., Akimoto K., Yamada H., JAOCS 1988, 65,1455.
  • [13] Shimizu S., Shinmen Y., Kawashima H., Akimoto K., Yamada H.: Biochem. Biophys. Res. Commun., 1988, 150, 335.
  • [14] Shimizu S., Kawashima H., Akimoto K., Shinmen Y., Yamada H.: JAOCS 1989, 66, 343.
  • [15] Sikorski Z., Drozdowski В., Samotus В., Pałasiński M.: Chemia żywności. PWN, Warszawa 1988.
  • [16] Simons L.A., Hickie J.B., Bala Subramanian S.: Atherosclerosis 1985, 54, 75.
  • [17] Yamada H., Shimizu S., Shinmen Y., Kawashima H., Akimoto K.: JAOCS 1987, 64, 1254.
  • [18] Yamada H., Shimizu S., Shinmen Y.: Agric. Biol. Chem., 1987, 51, 785.
  • [19] Yazawa K., Araki K., Okazaki N., Watanabe K., Ishikawa C., Inoue C., Numao N.. Kondo K.: J. Biochem., 1988, 103, 5.
  • [20] Ziemiański .S., Panczenko-Kresowska B., Wielgus-Serafińska E.: Nutrition International 1987, 3, 2, 104.
  • [21] Ziemiański S., Budzyńska-Topolowska J.: Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1991.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-32075db6-6a28-4e58-b4c7-fa4d801a4277
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.