PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 37 | Supl. |

Tytuł artykułu

Ocena prawidlowosci bilansowania skladu racji pokarmowych w wybranej stolowce szkolnej

Warianty tytułu

EN
Assessment of correctly balance of the composition food rations in selected school canteen

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analiza raportów magazynowych wybranej stołówki szkolnej wykazała, iż całodzienne racje pokarmowe nie zapewniają pokrycia zapotrzebowania na wit. C (43 - 66% normy), niacynę (59-71% i 72-86% normy chłopców i dziewcząt), wit. E (46-73% i 58-91% normy chłopców i dziewcząt) oraz składniki mineralne, tj. wapń (38-56% normy) i miedź (52 - 64% normy). Modyfikacja składu racji pokarmowych młodzieży powinna polegać na zwiększeniu udziału warzyw i owoców obfitujących w wit. C, mleka i produktów mlecznych, produktów zbożowych z pełnego przemiału, nasion roślin strączkowych oraz zmniejszeniu udziału tłuszczów zwierzęcych przy jednoczesnym wzroście udziału tłuszczów roślinnych.
EN
It is shown by the assessment of store reports in a selected school canteen, that daily food rations do not cover recommended dietary allowances for vitamin C (43-66% RDA), niacine (59-72% RDA and 72-86% RDA for boys and girls respectively), vitamin E (42-73% and 58-91% RDA for boys and girls respectively) and minerals: calcium (38-56% RDA) and copper (52-64% RDA). The modification of the composition of food rations should consist in increased participation of vegetables and fruit rich in vitamin C, milk and its products, wholemeal cereal products, legumes, plant fat, while the participation of animal fat should be smaller.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

Opis fizyczny

s.5-16,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, al.29 Listopada 46, 31-425 Krakow
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-31f4c88a-4634-4ad2-acdc-527aca15861a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.