PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 45 |

Tytuł artykułu

Wplyw plci i poziomu zywienia na zdolnosc opasowa mieszancow pochodzacych po krowach cb i buhajach ras miesnych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie różnic w zdolności opasowej między buhajkami i jałówkami w zależności od poziomu żywienia. Materiał doświadczalny stanowiło 78 buhajków i 87 jałówek mieszańców mięsnych F1 pochodzących po buhajach ras mięsnych i krowach rasy cb, opasanych intensywnie i półintensywnie. Opas kontrolny prowadzono od 181. do 540. dnia życia. Zwierzęta żywione mieszanką SOMB z dodatkiem siana łąkowego przewyższały istotnie opasane tradycyjnie pod względem przyrostów dobowych o 0.179 kg, mas ciała - o 67.3 kg oraz wymiarów ciała. Buhajki, w porównaniu z jałówkami, zużyły istotnie mniej o 9% składników pokarmowych na 1 kg przyrostu, osiągając istotnie wyższe - o 0.165 kg przyrosty, o 76.8 kg - końcową masę ciała oraz większe wymiary ciała. Stwierdzono istotny wpływ interakcji między poziomem żywienia i płcią a masą ciała, średnimi przyrostami dobowymi i wysokością w kłębie.
EN
The objective of the study was to estimate the differences in the fattening capacity between bulls and heifers in relation to the feeding level. The experimental material consisted of 78 bulls and 87 heifers of beef crossbreds F1 by beef bulls out of Black and White cows fed intensively and semi-intensively. The control fattening was conducted between 181 and 540 days of age. The animals fattened on the SOMB mixture with an addition of meadow hay significantly exceled traditionaly fattened animals in: daily body gains by about 0.179 kg; body weight by about 67.3 kg and body measurements. Bulls, in comparison with heifers, used significantly less by about 9% - food components for 1 kg of body gain, and achieved significantly higher: body gains; - by about 0.165 kg final body weight by 76.8 kg and bigger body measurements. A significant influence of interaction: feeding level x sex, in body weight, average daily gains and height at withers was found.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Opis fizyczny

s.83-93,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Baudisch H., Neuman W., Weiher O., Wald R. 1977. Mastleistung und schlachtwert von Ma­stfärsen des Genotyps Charolais x SR und SR bei unterschiedlichen Endmassen. Tierzucht, 31: 208-218.
  • Borman J. 1955. Pasze. PWRiL, Warszawa.
  • Frank C. 1981. Der Einfluss von Genotyp und Geschlecht auf die Mastleistung von Jungrindern. 2. IS Leipzig: 68-76.
  • Instrukcja Ministerstwa Rolnictwa i Regulamin Centralnej Stacji Hodowli Zwierząt w sprawie zasad organizacji i metodyki prowadzenia oceny i selekcji buhajów. 1979. Warszawa (maszy- nopis).
  • Juszczak J., Ziemiński R., Urbaniak A. 1991. Kształtowanie się cech pokrojowych i wskaźników mięsnych u różnych genotypów bydła czarno-białego w zależności od intensywności opasania. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr., 30: 33-41.
  • Krüger P. 1968. Aufzucht und Mast des Rind. DLG Verlag, Frankfurt.
  • Papstein G.J., Ender K., Spanke K., Papstein I., Gabel M. 1993. Wachstumsuntersuchungen an schwarzbunten Buäen verschiedener Körperbautypen. Arch. Tierz., 36, 6: 597-606.
  • Pasierbski Z., Wawrzyńczak S., Jocz B. 1991. Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła rasy cb i mieszańców o różnym udziale genów bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej przy różnych poziomach żywienia. Zesz. Nauk. Zoot. Monogr., 29: 57-71.
  • Perlík U. 1983. Wpływ różnych systemów utrzymania na wyniki opasania i wartość rzeźną młodego bydła rasy czarno-białej i mieszańców ch x cb,lim x cb,cb xpc. Praca doktorska. ART w Olsztynie.
  • Przybylska-Kluczek H., Grabowski R. 1985. Wyniki oceny użytkowości mięsnej buhajów pochodzących z krzyżowania rotacyjnego w warunkach intensywnego żywienia. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 300: 157-165.
  • Szulc T. 1979. Efektywność opasu buhajków rasy ncb i nczb do ciężaru 150, 300, 450 i 600 kg przy różnych systemach żywienia. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rozpr. hab., 18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-31dee9ca-bd34-461e-86a1-1deaf22e4763
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.