PL
Od dziesięcioleci przeciwbieżne i współbieżne ekstrudery dwuślimakowe są stosowane w produkcji słodyczy. Poza najnowszym zastosowaniem ekstruderów do produkcji gum do żucia, powszechnie znane jest ich dotychczasowe użycie przy wytwarzaniu cukierków, czekolady oraz przekąsek. Współcześnie produkowane gumy do żucia mogą być dzisiaj otrzymywane w ciągłym procesie produkcyjnym z pominięciem etapów pośrednich związanych z czasochłonnymi przemianami chemicznymi. W pracy przedstawiono niezbędne maszyny wraz z opisem optymalizacji i procesu przetwórczego przy tego typu specyficznej produkcji.
EN
For decades, co-rotating and counter-rotating twin-screw extruders are being used for confectionery production. Besides the more recent application for liquorice and fruit gum, the clasical applications in the fields of candy, chocolate and snack production continue to be of interest. New products ensue from the changeover from batch processes to continuous processes in the field of chewing gum production. Machines and processes optimized according to the specific application are going to be presented.