PL
W metodzie wprowadza się i definiuje wybraną terminologię i oznaczenia używane w energetyce przetwórstwa spożywczego. Pilotujące studium zawiera przykłady analizy nakładów energetycznych ponoszonych na produkcję kazeiny w liniach przetwórczych o zróżnicowanym poziomie technicznym. Z analizy dynamiki zmian modelowych podstawowych parametrów technicznych rozpatrywanych linii wynika, że wzrostowi wskaźnika poziomu technologicznego tych linii (W) towarzyszy tendencja malejąca nakładów pracy personelu i energii cieplnej. Maleją również nakłady energii skumulowanej pomimo wzrostu jednostkowego zużycia energii elektrycznej. Obserwuje się także wyraźny wzrost wydajności pracy personelu i wydajności linii technologicznych.
EN
The methodology introduces and defines some basic terms and denominations used in food production energetics. The pilot study comprises example of analysis of energy outlays for differentiated casein production lines. From the analysis of dynamics of model changes of the main technical parameters, lines taking into consideration it follows, that any increase of the technology level index (W) is accompanied by decreasing trend of unitary human tabor input and thermal energy consumption. Also the cumulative energy consumption decreases in spite of increase of unitary consumption of electric energy. There is a significant increase in labor productivity and growth of total lines production output.