PL
Obecnie w Polsce, spośród środków intensywnie słodzących, dozwolony jest do stosowania w żywności jedynie aspartam oraz - po uzyskaniu każdorazowo pozytywnej opinii PZH zgodnie z zezwoleniem Głównego Inspektora Sanitarnego - acesulfam K. W styczniu br. dopuszczono w kraju do obrotu i stosowania w produkcji wybranych środków spożywczych nową, naturalną substancję silnie słodzącą - taumatynę o nazwie handlowej TALIN, wyekstrahowaną z rosnącej w zachodniej Afryce rośliny Thaumatococcus Danielli, o sile słodzenia 2000-2500 razy większej od sacharozy. Poza właściwościami słodzącymi związek ten wykazuje trzy główne efekty działania, tj. synergizm, maskowanie i wzmacnianie odczuwania substancji aromatyczno-smakowych. Taumatyna znajduje się na liście GRAS pod nr 3732 i uważana jest za substancję bezpieczną, nie wymagającą limitowania (ADI). Określono warunki, jakie powinny być przestrzegane przy wdrażaniu nowych wyrobów spożywczych z jej udziałem.
EN
ctually in Poland among intense sweeteners only aspartame, and every time after positive opinion of Polish Health Authorities - acesulfam K are accepted for use in foods. Since January this year a new, natural intense sweetener - thaumatin has been permitted to distribution and use in selected food products. Thaumatin is extracted from West African fruit Thaumatococcus Danieli, and its sweet intensity is 2000-2500 times greater that of sugar. Apartfrom its sweet properties it has three main effects: synergism, masking and enhaneing of flavours mouth feeling. Thaumatin is on GRAS list nr 3732 and is considered as save and does not require limitation (no ADI). Special conditions of using thaumatin in food production has been defined.