PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 507 | 2 |

Tytuł artykułu

Reakcja wybranych odmian ziemniaka na technike i wysokosc nawozenia azotowego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono w Polsce Północno-Wschodniej w latach 2000 - 2002. Określono wpływ zróżnicowanych dawek azotu: 60, 90, 120 kg N·ha⁻¹, stosowanych konwencjonalnie (rzutowo) lub rzędowo na plon oraz ważniejsze cechy konsumpcyjne trzech odmian ziemniaka: ‘Bard’, ‘Rybitwa’, ‘Wawrzyn’. Najwyższy plon bulw uzyskano stosując azot w dawce 120 kg N·ha⁻¹ Technika nawożenia azotem (rzutowo, rzędowo) nie różnicowała istotnie plonu. Najplenniejszą z badanych odmian była ‘Wawrzyn’. Zawartość skrobi w bulwach ziemniaka okazała się cechą odmianową. Najwyższą zawartość skrobi stwierdzono w bulwach odmiany ‘Rybitwa’. Najbardziej podatną odmianą na ciemnienie miąższu okazała się odmiana ‘Wawrzyn’.
EN
Studies were conducted in north-eastern Poland during the period of 2000 - 2002. The studies aimed to determine the effects of nitrogen rates 60, 90 and 120 kg N·ha⁻¹ applied by traditional spreading or in-row methods, on yielding and important consumption parameters of three Polish potato cultivars: ‘Bard’, ‘Rybitwa’ and ‘Wawrzyn’. The highest yield of tubers was obtained at the rate of 120 kg N·kg⁻¹. Method of nitrogen application did not affect the yield. Among the tested cultivars, ‘Wawrzyn’ appeared to be the highest yielding cultivar. Starch content in the tubers was a cultivar feature. The highest starch content was found in ‘Rybitwa’ cv. tubers. Tubers of ‘Wawrzyn’ cv. showed the highest susceptibility to flash tissue darkening.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

507

Numer

2

Opis fizyczny

s.613-620,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul.M.Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Ciećko Z., Wyszkowski M., Gronowicz Z., Pilarek B. 1994. Wpływ nawożenia na cechy użytkowe ziemniaka. Konf. nauk. „Przechowalnictwo i przetwórstwo ziemniaków”. Bonin, 22 II 1994: 15 - 51.
  • Gąsior J., Paśko J. 1998. Wpływ zróżnicowanych dawek nawozów azotowych na zawartość suchej masy i skrobi w ziemniakach. Synteza doświadczeń wykonanych w latach 1981-1988. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 33: 181 - 189.
  • Gronowicz Z. 1999. Cechy jakościowe bulw odmiany Lawina w zależności od techniki sadzenia i rzędowego nawożenia azotem. Konf. nauk. „Ziemniak jadalny dla przetwórstwa spożywczego - czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość”. Radzików, Jadwisin, 23-24 II 1999. Wydaw. Oddz. IHAR: 70 - 71.
  • Gruczek T. 1993. Rzędowe nawożenie pod ziemniak. Ziemniak Polski 1: 16 - 21.
  • Jabłoński K. 1996. Ziemniak dla pizetwórstwa. Technologia uprawy. Agrochemia 9: 8 - 11.
  • Jabłoński K. 2002. Agrotechniczne i jakościowe efekty precyzyjnego i proekologicznego nawożenia ziemniaków. Zesz. Probl. Post. Nauk Roi. 489: 183 - 193.
  • Kukresz S., Hodjankowa S. 1998. Wpływ sposobów wprowadzania nawozów kompleksowych na plony, jakość roślin uprawnych i pizemiany składników odżywczych w glebie. Fol. Univ. Agric. Stetin. 190, Agricultura 72: 175 - 180.
  • Leszczyński W. 1994. Wpływ czynników działających w okresie wegetacji ziemniaka na jego jakość. Post. Nauk Rol. 6: 55 - 66.
  • Lutomirska B. 2000. Odmianowe i przyrodnicze źródła jakości plonu ziemniaków jadalnych. Seminarium specjalistyczne „Aktualne tendencje w technologii produkcji i przechowalnictwie ziemniaka jadalnego i sadzeniaków”. Bonin, 27-28 czerwca 2000: 12 - 14.
  • Mozolewski W. 1998. Jakość czipsów otrzymanych z ziemniaków trzech krajowych odmian nawożonych izędowo i całopowierzchniowo. Fol. Univ. Agric. Stetin. 190, Agricultura 72: 217 - 222.
  • Trawczyński C. 2000. Wpływ rzędowego stosowania nawozów na plonowanie ziemniaków. Poradnik Gospodarski 5: 16 - 18.
  • Wojnowska T., Mozolewski W., Gronowicz Z. 1998. Wpływ techniki nawożenia na plonowanie i jakość ziemniaka spożywczego. Rocz. AR w Pozn. CCCVII, Roln. 52: 199 - 204.
  • Wojnowska T., Wróbel E., Sienkiewicz S., Mozolewski W., Krzebietke S. 2002. Plon i zawartość związków organicznych w bulwach ziemniaka w zależności od dawki azotu i techniki nawożenia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 195 - 202.
  • Zgórska K. 1994. Elementy technologii przetwórstwa ziemniaka na cele spożywcze. Konf. nauk. „Przechowalnictwo i przetwórstwo ziemniaka”. Bonin, 22 II 1994: 67 - 78.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-30ab066c-6dec-4030-b975-6c8462f66014
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.