PL
Pobrano od matek rasy merynos polski /stado A/ 133 próbki siary do 3 godz., 70 próbek 9 - 12 godz. i 25 próbek 18-24 godz. po porodzie; dodatkowo pozyskano 104 próbki mleka między 25 a 31 dniem laktacji. Pobrano również do 3 godz. po porodzie 45 próbek siary od matek polskiej owcy długowełnistej /stado B/. Zmierzono ciężar właściwy siary oraz oznaczono w niej zawartość białka całkowitego, białka serwatkowego, tłuszczu, laktozy oraz suchej masy, jak również oszacowano wartość energetyczną. Poziomy poszczególnych składników siary uległy znacznemu obniżeniu w ciągu pierwszego dnia laktacji, średnio o 30 - 40%. Matki o lepszej kondycji przed porodem /stado A, kondycja 3,5 - 4,0 pkt./ produkowały siarę o istotnie wyższym poziomie białka serwatkowego w porównaniu z matkami ze stada B /ocena kondycji: 2,5 - 3,0 pkt./, odpowiednio: 142,3 i 110,9 g/kg. Pomiar ciężaru właściwego siary tuż po porodzie może być stosowany jako praktyczny wskaźnik poziomu białka serwatkowego, natomiast pomiar poziomu tłuszczu może być traktowany jako wskaźnik wartości energetycznej siary. Wysokie wartości współczynników zmienności /30 - 70%/ uzyskane dla poziomu prawie wszystkich składników siary wskazują na konieczność kontrolowania jakości siary w stadach owiec w celu zapewnie.nia odpowiedniego postępowania z jagniętami gwarantującego ich odchów.