PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 63 | 03 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka szczepow Bacillus cereus wyizolowanych z mleka surowego i srodowiska jego pozyskiwania

Warianty tytułu

EN
Characteristics of the Bacillus cereus strains isolated from raw milk and the environment of milk production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of this study was to identify certain biochemical features in 691 B. cereus strains isolated from raw milk and the environment of milk production. At the first stage of the study the following abilities were observed in all the examined strains: the fermentation of D-glucose in facultative anaerobic conditions, the production of acetylmethylcarbinol (Voges-Proskauer reaction), the reduction of nitrates to nitrites, the production of acid from D-xylose, L-arabinose, D-mannitol and galactose, the hydrolysis of casein, gelatine and tributyrin and the ability of haemolysis. At the second stage, 142 chosen strains were subject to a detailed analysis of biochemical features with the application of API 50CH and API 20E tests (BioMerieux Polska Sp. z o.o.). The study confirmed the occurrence of the typical features for B. cereus as specified in Bergey’s taxonomy in all the examined strains: i.e. the ability of gelatine and casein hydrolysis, the fermentation of D-glucose, the production of acetoine, the reduction of nitrates to nitrites, and the lack of the ability of D-xylose and L-arabinose fermentation. 27% of the examined strains had an ability of lactose fermentation, which is untypical for B. cereus. 72% of the strains had the ability of tributyrin hydrolysis.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

03

Opis fizyczny

s.336-339,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Angula L., Lorenzo A., Riveiro M.: Isolation and identification of thermoduric flora of raw cow's milk from the province of Pontevedra. Mat. Sesji Modern Microbiological Methods for Dairy Products. Santander, Hiszpania 1989, s. 122-129.
  • 2. Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. Tom 2, (Sneath P. H. A., Mair N. S., Sharpe M. E., Holt J. G. - red.). Williams and Willkins, Baltimore 1986, 1104-1139.
  • 3. Berthold A., Molska I.: Występowanie Bacillus cereus w mleku surowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2002, 32, Supl., 8-17.
  • 4. Berthold A., Molska I.: Występowanie Bacillus cereus w środowisku pozyskiwania mleka, Medycyna Wet. 2004, 60, 42-45.
  • 5. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia Żywności, PZWL, Warszawa 1983, s. 460.
  • 6. Cosentino S., Mulargia A. F., Pisano B., Tuveri P., Palmas F.: Incidence and biochemical characteristics of Bacillus flora in Sardinian dairy products. Int. J. Food Microbiol. 1997, 38, 235-238.
  • 7. Kramer J. M., Gilbert R. J.: Bacillus cereus and other Bacillus species, [w:] Doyle M. P. (red.): Foodborne Bacterial Pathogens. Marcel Dekker, Nowy Jork 1989, 21-70.
  • 8. Logan N. A., Berkeley R. C. W.: Identification of Bacillus strains using the API system. J. Gen. Microbiol. 1984, 130, 1871-1882.
  • 9. Polska Norma PN - 93/A - 86034/14. Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bacillus cereus - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 30°C.
  • 10. Rangasamy P. N., Iyer M., Rogiñski H.: Isolation and characterization of Bacillus cereus in milk and dairy products manufactured in Victoria. Austr. J. Dairy Technol. 1993, 48, 93-95.
  • 11. Shinagava K.: Serology and characterization of toxigenic Bacillus cereus. Neth. Milk Dairy J. 1993, 47, 89-103.
  • 12. Stec E.: Intensywność wytwarzania hemolizyn i lecytynazy przez szczepy Bacillus cereus wyizolowane z żywności. Roczniki PZH 1990, 27, 194-198.
  • 13. Te Giffel M. C., Beumer R. R., Bonestroo M. H., Rombouts F. H.: Incidence and characterization of Bacillus cereus in two dairy processing plants. Neth. Milk Dairy J. 1996, 50, 479-492.
  • 14. Te Giffel M. C., Beumer R. R., Granum P. E., Rombouts F. M.: Isolation and characterization of Bacillus cereus from pasteurized milk in household refrigerators in the Netherlands. Intern. J. Food Microbiol. 1997, 34, 307-318.
  • 15. Te Giffel M. C., Beumer R. R., Slaghuis B. A., Rombouts F. M.: Occurence and characterization of (psychrotrophic) Bacillus cereus on farms in the Netherlands. Neth. Milk Dairy J. 1995, 49, 125-137.
  • 16. Wong H. C., Chen Y. L., Fan J. Y.: Incidence and characterization of Bacillus cereus isolates contaminating dairy products. Appl. Environ. Microbiol. 1988, 54, 699-702.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2f4ee8da-b5a1-4f5d-91cb-0dce72e7c293
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.