PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 05 |

Tytuł artykułu

Miedzynarodowe przepisy dotyczace etykietowania zywnosci i stopien ich wdrozenia w krajach Unii Europejskiej i Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Biała Księga „Przygotowanie Krajów Stowarzyszonych Europy Środkowej i Wschodniej do integracji z jednolitym rynkiem Unii Europejskiej" ustaliła kierunki i priorytety działań harmonizujących przepisy prawa żywnościowego. Jednym z priorytetowych zadań jest harmonizacja zasad etykietowania żywności. Wprowadzona w 1979 r. bazowa dyrektywa 79/112/EEC i szereg uzupełniających ją dyrektyw z łat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych dotyczących zasad etykietowania żywności w Unii, nie są całkowicie i jednolicie wdrożone w poszczególnych krajach członkowskich Unii. Co więcej, przepisy Unii mogą się jeszcze zmieniać. Przewiduje się wprowadzenie zmian do obowiązującej dyrektywy 79/112/EEC, między innymi w zakresie obligatoryjnego podawania na etykietach ilości najważniejszych składników surowcowych produktów tzw. Quantity Ingredient Declaration. Polska już dokonala w latach 1993 i 1994 daleko idącej harmonizacji przepisów dotyczących etykietowania żywności. Obowiązujące aktualnie w tym zakresie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 15 lipca 1994 r. bazuje na przepisach zawartych w dyrektywach Unii, ale nie w pełni je wdraża. Prezentowane opracowanie ma na celu zreferowanie najważniejszych ustaleń międzynarodowych przepisów, dotyczących etykietowania żywności i stopnia ich wdrożenia w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce.
EN
The White Book „Preparation of Associated Countries of Central and Eastern Europe to the integration with the unified market of the European Union " has determined the directions and priorities of the actions harmonizing regulations of the law on foodstuffs. One of the top priority tasks is the harmonization of foodstuffs labelling rules. The said rules, introduced in 1979 by the basic directive 79/112/EEC and amended by numerous directives of eighties and nineties, are not totally and uniformly instituted in all particular Union member countries. Moreover, Union regulations may still undergo some changes. It is provided for to introduce changes into the directive 79/112/EEC now in force, among others regarding obligatory quoting of the quanties of the most important raw materials on the labels of the products - the socalled Quantity Ingredient Declaration. Poland carried out a deep harmonization of the rules of foodstuffs labelling in 1993 and 1994. The Decree of the Minister of Agriculture and Food Economy of 15th July, 1994, being in force now, is based on the regulations of the Union directives though it does not institute them to the full. The paper presented herewith is aimed to the summarizing of the most important regulations of international rules of foodstuffs labelling and the stage (extend) of their implementation in the chosen European Union countries and in Poland.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

05

Opis fizyczny

s.8-13

Twórcy

  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2f26915c-f4d5-4f21-acda-5708c090475c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.