PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 52 | 06 |

Tytuł artykułu

Wdrazanie systemu HACCP w produkcji bezpiecznej zywnosci w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono niektóre przesłanki i uwarunkowania produkcji bezpiecznej żywności i wdrażania systemu HACCP. Za wdrażaniem systemu HACCP przemawiają przesłanki prawne, ekonomiczne oraz związane z bezpieczeństwem żywności. System ten to również zmiana sposobu myślenia dotyczącego realizacji i nadzoru nad produkcją, zwiększenie odpowiedzialności za wykonywaną pracę wszystkich uczestników procesu produkcyjnego. Szczególnie ważne jest też odpowiednie powiązanie systemu HACCP z Dobrą Praktyką Produkcyjną (GMP).
EN
The article presents certain premises and conditions for safe food manufacture and practical introduction of HACCP system. The introduction of the mentioned above system is supported by legal and economic premises and these ones are related to food safety. This system means also the change in the way of thinking concerning the implementation and supervision of production, increase of responsibility for the performed work by all participants of the manufacturing process. The relationship between HACCP system and Good Manufacturing Practice (GMP) is also especially important.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

06

Opis fizyczny

s.19-22,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo

Bibliografia

  • [1] Mortimore S., C. Wallace: 1994. HACCP. A practical approach. Chapman & Hall.
  • [2] Ziajka S., W. Dzwolak: 1997. Zapewnienie jakości zdrowotnej produktów spożywczych w systemie HACCP, Reklama-Lux Olsztyn.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2f1b109f-7d34-4c2c-9bd6-dd1603563277
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.