PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 56 | 04 |

Tytuł artykułu

Wplyw magnezu i manganu na rodzaj transportu witaminy C we wchlanianiu jelitowym u kurczat

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The present work aimed studying the effect of magnesium and manganese on the type of transport of ascorbic acid in absorption from the alimentary tract of hens. The research has defined contents of vitamin C by the colorymetric method according to Roe and Kuether. This part of the study has presented the influence of magnesium and manganese on the absorption of vitamin C by the method of perfused intestinal loop in vivo according to Mykkanen and Nys. Magnesium and manganese radically increased the absorption of ascorbic acid from the jejunum and caecum of chickens. The inversely proportional dependence between the concentration of elements in the solution and the amount of vitamin C absorbed has been proved. A substantial increase of absorption of vitamin C in the jejunum from 2.60 mg/l/cm2/60 min to 3.83 mg/l/cm2/60 min and in the caecum from 4.10 mg/1/ /cm2/60 min. to 5.15 mg/l/cm2/60 min appeared. Likewise manganese increased the absorption of vitamin C in the jejunum from 2.60 mg/l/cm2/60 min to 4.51 mg/l/cm2/60 min and in the caecum from 4.10 mg/l/cm2/60 min. to 7.41 mg/l/cm2/60 min. In order to study the effect of magnesium and manganese on the type of transport of ascorbic acid ouabain was used as a blocker of active transport. The magnesium and manganese increased absorption by intensification of active transport and passive diffusion. Almost all of the vitamin C which was absorbed from perfused liquid passed across the intestinal barrier to blood. The results presented in the paper may be used in feeding, prophylaxis and treatment of domestic animals and people.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

04

Opis fizyczny

s.263-266,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • 1. Annison E. E, Hill K., Kenworthy R.: Volatile fatty acides in the digestive tract of the fowl. Br. J. Nutr. 1968, 22, 207-216.
  • 2. Berger J., Shepard D., Morrow F, Taylor A.: Relatinship beetwen dietary intake and tissue levels of reduced and total vitamin c in the nonscorbutic guinea pig. J. Nutr. 1989, 119, 734-742.
  • 3. Chaterjee J.: Vitamin C synthesis in animals. Evolutionary trend. Sci.Cultu- re. 1973, 39, 210-218.
  • 4. Doleżych В., Doleżych S„ Szmatloch A., Mekail A., Jethon Z, Fiala A:. The effects of cadmium on glucose and L-ascorbic acid absorption and glucose accumulation in rat intestines. Acta Biol. Siles. 1990, 15, 42-50.
  • 5 .Hughes R. E„ Maton S. C.: The passage of vitamin C across the erythrocyte membrane. Br. J. Haemat. 1968, 14, 247-253.
  • 6. Lechowski J., Nagórna-Stasiak В. : The effect of biotin supplementation on ascorbic acid metabolism in chickens. Arch. Vet. Pol. 1993, 33, 19-27.
  • 7. Lechowski J., Nagórna-Stasiak В.: Wpływ biotyny (witaminy H) na syntezę witaminy C, kwasu D-glukuronowego oraz aktywność L-gulono-y-oksydazy u kurcząt. Medycyna Wet. 1992, 48, 219-221.
  • 8. Lechowski J., Nagórna-Stasiak B.: Witamina C u drobiu domowego. Medycyna Wet. 1995, 51, 216-218.
  • 9. Lewin S.: Vitamin C: its molecular biology and medical potential, pp. 75- -101. Acad. Press. London - N.Y. - San Francisco 1976.
  • 10. Mykkanen H., Fullmer C, Wasserman R.: Effect of phosphate on the intestinal absorption of lead (203Pb) in chicks. J. Nutr. 1984, 114, 68-74.
  • 11 .Nagórna-StasiakB.. Kolodyńska M: Wpływ kwasu nikotynowego na wchłanianie witaminy C u kurcząt mięsnych. Medycyna Wet. 1988, 44, 572-575.
  • 12. Nagórna-StasiakB., Kolodyńska M.\ Wpływ pantotenianu wapnia na wchłanianie witaminy C u kurcząt mięsnych. Medycyna Wet. 1987, 43, 754-757.
  • 13. Nagórna-Stasiak B.. Lechowski J. '. Badania nad syntezą witaminy C u kurcząt. Anńls Univ. Mariae Curie-Skłodowska Sect. DD. 1993, 7, 57-62.
  • 14. Nagórna-Stasiak B., Lechowski J.: Wpływ cynku na syntezę i wchłanianie witaminy C u kurcząt. Medycyna Wet. 1993, 49, 331-334.
  • 15. Nagórna-Stasiak fi., Lechowski./.: Wchłanianie żelaza i witaminy C u kurcząt. Medycyna Wet. 1994, 50, 455-457.
  • 16. Nagórna-Stasiak B., Lechowski J.. Lazuga-Adamczyk A.: The effect of iron on metabolism vitamin C in chickens. Arch. Vet. Pol. 1994, 34, 99-105.
  • 17. Nagórna-Stasiak В., Łazuga-Adamczyk A., Lechowski JRola lotnych kwasów tłuszczowych we wchłanianiu witaminy C. Medycyna Wet. 1990, 46, 203-205.
  • 18. Nagórna-Stasiak B., Łazuga-Adamczyk A., Lechowski J.: Wpływ lotnych kwasów tłuszczowych - octowego, propionowego i masłowego na wchłanianie witaminy C u kurcząt. Medycyna Wet. 1991,47, 86-89.
  • 19. Nagórna-Stasiak B., Łazuga-Adamczyk A., Kolodyńska M.: Wchłanianie kwasu askorbowego z jelit kurcząt oraz wpływ chlorku choliny na ten proces. Medycyna Wet. 1986, 42, 631-635.
  • 20. Nagórna-Stasiak B . Łazuga-Adamczyk A.. Kolodyńska M.: Wpływ witaminy B, i kwasu foliowego na wchłanianie witaminy C u kurcząt mięsnych. Medycyna Wet. 1987, 43, 235-237.
  • 21 .Nagórna-Stasiak B„ Wawrzeńska M, Łazuga-Adamczyk A.: Zawartość witaminy C w osoczu i tkankach kurcząt brojlerów w zależności od diety. Medycyna Wet. 1988, 44, 430-432.
  • 22. Nancy R„ Stevenson P: Active transport of L-ascorbic acid in the human ileum. Gastroenterology. 1974, 67, 952-956.
  • 23. Nys Y., Mongin P.: Transport of electrolytes and water in the upper jejunum of the fowl in vivo perfusion. Pflgers Arch. 1982, 392, 251-256.
  • 24. Pardue S., ThaxtonJ.: Ascorbic acid in poultry: a reviev. Wld’s Poult. Sci. J. 1986, 42, 107-120.
  • 25. Roe J. : Appraisal of methods for the determination of L-ascorbic acid. Ann. N. Y. Acad. Sci. 1961, 92, 277-283.
  • 26. Roe J., Kuether C.: The determination of ascorbic acid in whole blood and urine through the 2,4-dinitrophenyl hydrazine derivative of dehydroascorbic acid. J. biol. Chem. 1943, 147, 399-407.
  • 21 .Stagg R.. Shuttleworth T.: Na+, K+ ATP-ase, quabain binding and quabain- sensitive oxygen consuption in gills from platichthys flesus adapted to seawater and freshwater. J. Comp. Physiol. 1982, 147, 93-99.
  • 28. Stevenson N.. Brush M: Existence and characteristcs of Na+ dependent active transport of ascorbic acid in guinea pigs. Am. J. Clin. Nutr. 1969, 22, 318-326.
  • 29. Sterkowicz S. : 60 Rocznica odkrycia witaminy C. Wiad. Lek. 1989, 7, 484-487.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2ea8e3b6-e7f6-4eb4-8b3b-ed9d4a720b80
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.