PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Porownanie zawartosci skladnikow mineralnych deklarowanych i oznaczonych analitycznie w wybranych wzbogacanych produktach spozywczych

Warianty tytułu

EN
Comparison of some minerals' content declared in nutrition labeling and that analytically determined in selected enriched food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W wybranych asortymentach produktów spożywczych z dodatkiem wapnia, żelaza i magnezu oznaczono zawartość tych składników mineralnych. Uzyskane wyniki porównano z ilościami zadeklarowanymi w informacji żywieniowej na etykietach produktów. Średnia zawartość wapnia we wszystkich badanych produktach z dodatkiem tego składnika mineralnego była zgodna z jego ilością zadeklarowaną na etykiecie. W przypadku żelaza wszystkie wyniki oznaczeń były o co najmniej 20% wyższe od wartości deklarowanych. Największą różnicę pomiędzy oznaczoną analitycznie zawartością składnika mineralnego w produkcie a jego ilością deklarowaną uzyskano w przypadku cappuccino z magnezem; średnia oznaczona zawartość była o 75% niższa od zawartości zadeklarowanej na opakowaniu tego produktu.
EN
In some chosen food products with addition of calcium, iron and magnesium the content of these minerals were analytically determined. Obtained results were compared with amounts declared in nutrition labeling on packages of studied foodstuffs. Mean calcium content in all chosen food products with addition of this mineral corresponded with declared amount. In the case of iron, analytically obtained results were at least 20% higher than amounts presented in nutrition labeling of food products enriched in iron. The highest difference between analytical and declared content was found in the case of cappuccino with magnesium; mean analytical result was 75% less than amount declared on the package of this foodstuff.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1046-1051,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Dyrektywa Rady 90/496/EWG z dnia 18 września 1990 r. w sprawie znakowania wartością odżywczą środków spożywczych (Dziennik Urzędowy UE, L 276 z dnia 6.10.1990 z późniejszymi zmianami).
  • 2. Jantarska D„ Ratkovska B., Kunachowicz H.: Wzbogacanie żywności - wartości deklarowane a rzeczywiste, Przem. Spoż., 2007, tom 61, nr 1, str. 24.
  • 3. Kunachowicz H., Nadolna I., Wojtasik A., Przygoda B.: Żywność wzbogacana a zdrowie, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2004.
  • 4. Procedura Badawcza PB-02 Oznaczanie zawartość żelaza w żywności metodą spektrofotometryczną z 1,10-fenantroliną. Wyd. 2, Instytut Żywności i Żywienia 2006.
  • 5. Procedura Badawcza PB-06 Oznaczanie zawartości wapnia i magnezu w żywności metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej w wersji płomieniowej (FAAS). Wyd. 2, Instytut Żywności i Żywienia, 2005.
  • 6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. z dnia 19.12.2002 r., Nr 220, poz. 1856 z późn. zm.).
  • 7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania (Dz. U. nr 27, poz. 237).
  • 8. Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dziennik Urzędowy UE, L 404 z dnia 30.12.2006).
  • 9. Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dziennik Urzędowy UE, L 404 z dnia 30.12.2006).
  • 10. Rutkowska U. (red.): Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich 1981.
  • 11. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2dde8ee6-0ad2-4809-93aa-c7f959c7b5c5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.