PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 51 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Maczka chleba swietojanskiego [E 410] - coraz czesciej stosowany dodatek do srodkow spozywczych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Locust bean gum [E 410] - more and more often applied food additive

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule opisano charakterystykę, otrzymywanie i zastosowanie mączki chleba świętojańskiego (E 410), która jest naturalnie występującym polisacharydem. Otrzymuje się ją w wyniku zmielenia bielma nasion drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua), którego słodkie owoce znane były już w czasach starożytnych. W przemyśle spożywczym mączka chleba świętojańskiego stosowana jest jako zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator oraz nośnik. Ponadto wykorzystuje się ją w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
EN
Properties, receiving and applications of locust bean gum (E 410), which it is a natural polysaccharide in this article were presented. It is derived from seeds of the carob tree (Ceratonia siliqua), which sweet fruits already in ancient times has been known. In food industry locust bean gum acts as thickener, stabilizer, carrier and gelling agent. Moreover, locust bean gum in pharmaceutical as well as in cosmetic industry is used.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

Opis fizyczny

s.13[49]-15[51],19[55],rys.,tab.

Twórcy

autor
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Politechnika Krakowska, Krakow
autor
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Politechnika Krakowska, Krakow

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2cb654ee-75cd-49a0-a6da-a77c46e56ef9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.