PL
W latach 1994–1997 przeprowadzono doświadczenia polowe z uprawą buraka cukrowego. Porównywano działanie nawozowe dwóch poplonów (bobik i gorczyca biała) na tle obornika, oraz zróżnicowanych dawek azotu: 0, 60, 120 i 180 kg na ha. Najwięcej substancji organicznej i azotu wprowadzono do gleby z obornikiem a najmniej z gorczycą. W okresie wegetacyjnym pobierano 4-krotnie próby gleby do oznaczenia zawartości azotu mineralnego w odstępach 2 miesięcznych, z warstwy do 40 cm. W dojrzałości technicznej buraka określono plony korzeni i liści, w korzeniach oznaczono zawartość cukru oraz azotu ogółem w korzeniach i liściach. Z porównywanych nawozów organicznych najwięcej azotu mineralnego w glebie stwierdzono po przyoraniu bobiku. Niezależnie od nawożenia organicznego i dawki azotu, największe ilości azotu mineralnego stwierdzono w drugim terminie pobrania prób gleby (czerwiec), po czym następowało zdecydowane zmniejszanie jego ilości w kolejnych terminach. Z nawozów organicznych najkorzystniej na wielkość plonów korzeni buraka i cukru oddziaływał bobik. Porównanie działania plonotwórczego dawek azotu wykazało, ze najwyższy plon korzeni i cukru uzyskano na najwyższej dawce azotu. W porównaniu do dawki 120 kg przyrost plonu był jednak na granicy istotności. Nagromadzenie azotu w plonie korzeni i liści wahało się od 180 kg (kontrola) do 292 kg po zastosowaniu 180 kg azotu na ha.
EN
In the years 1994–1997, a field experiment was carried out on sugar beet cultivation. The nutritional effects of two after crops (horse bean and white mustard) were compared against the manure effect, with diversified nitrogen doses per ha: 0, 60, 120 and 180 kg. The largest amount of organic matter and nitrogen was put into the soil with manure, and the smallest with mustard. During vegetation soil samples were taken from 40 cm soil layer 4 times at 2-month intervals in order to determine the content of mineral nitrogen. At beet technical maturity the yields of roots and leaves were determined, as well as sugar content in roots and general nitrogen in roots and leaves. Of the organic fertilizers compared, the largest amount of nitrogen was found in the soil where bean was ploughed over. Irrespective of organic fertilization and nitrogen dose, the largest amount of mineral nitrogen was found in the second soil sampling (June), which was followed by a distinct drop in the successive soil samplings. Of the organic fertilizers tested, horse bean was found to affect the yield of roots and leaves most favourably. Comparison of the effects of nitrogen on yield has revealed that the highest yield of roots and sugar was obtained with the largest dose of nitrogen. When compared with the 120 kg dose, the yield increase was, however, on the verge of significance. Nitrogen accumulation in the yield of roots and leaves varied between 180 kg (control) and 292 kg after 180 kg of nitrogen per ha.