PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 517 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw sposobu dlugotrwalego przechowywania grzybni boczniaka na jej wzrost

Warianty tytułu

EN
The influence of long-lasting storage on the growth of Pleurotus sp.spawn

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ sposobu przechowywania grzybni boczniaka na jej wzrost. Przedmiotem badań były trzy gatunki boczniaka: P. ostreatus, P. precoce i P. djamor. Grzybnię ziarnistą przechowywano przez okres jednego roku w następujących warunkach: w ciekłym azocie, w temperaturze -28°C, w temperaturze 1-2°C oraz po wstępnym suszeniu w temperaturze 2-4°C. Sposób przechowywania miał wpływ na wzrost grzybni badanych gatunków boczniaka. Największą żywotność, niezależnie od gatunku boczniaka, zachowała grzybnia wstępnie suszona i przechowywana w temperaturze 2-4°C. Przechowywanie grzybni P. djamor w temperaturze -28°C i 1-2°C powodowało jej zamieranie.
EN
The influence of storage method on the growth of Pleurotus sp. spawn was tested. Three species of Pleurotus: P. ostreatus, P. precoce and P. djamor, were used in the experiment. The grain spawn was stored for a year under following conditions: liquid nitrogen, at the temperature of -28°C, at the temperature of 1-2°C and at the temperature of 2-4°C after previous drying. The storage method influenced the spawn growth of tested species. The spawn which was dried initially and then stored at the temperature of 2-4°C was characterized by the best vitality. Storage of Pleurotus spawn at the temperatures of -28°C and temperature of 1-2°C resulted in the spawn decay.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

517

Numer

1

Opis fizyczny

s.173-178,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan
autor
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan

Bibliografia

  • Bisko N.A., Dudka I.A. 1987. Biologija i kul’tivirovanie s’edobnykh gribov roda veshenka. Naukova Dumka, Kiev: 161-183.
  • Chang S.T., Miles P.G. 2004. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect and environmental impact. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Wshington D.C.: 451 ss.
  • Challen M.P., Elliot T.J. 1986. Polypropylene straw ampoules for the storage of microorganisms in liquid nitrogen. J. Mikrob. Methods 5: 11-23.
  • Chen Y.Y. 1987. The preservation of basidiomycete cultures by ultra-low temperature freezing. Acta Mycol. Sin. 6(2): 110-117.
  • Elliot T.J., Challen M.P. 1979. The storage of mushroom strains in liquid nitrogen. Glasshouse Drops Res. Inst. Annu. Rep.: 194 ss.
  • Fritsche G. 1969. Untersuchungen des nahrbodeneinfusses auf verschiedene Myzelformen des Kulturchampignons. Mushroom Sci. 7: 515-529.
  • Gapiński M., Siwulski M., Sobieralski K. 1988. Wzrost grzybni pieczarki w zależności od pożywki i pasażowania. Roczn. AR w Poznaniu CLXXXIX: 47-52.
  • Jodon M.H., Royse D.J., Jong S.C. 1982. Productivity of Agaricus brunescens stock cultures following 5, 7 and 10 year storage periods in liquid nitrogen. Cryobiology, 19: 602-606.
  • Jong S.C. 1978. Conservation of the cultures, w: The biolgy and cultivation of edible mushrooms. Wyd. Chang S.T., Hayes W.A., Academic Press, New York: 119-133.
  • Lelley I., Schmaus F. 1976. Pilzanbau. Eugen Ulmer, Stuttgart: 318 ss.
  • San Antonio J.P., Hwang S.W. 1970. Liquid nitrogen preservation of the cultures, Agaricus bisporus (Lange) Sing. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 10: 565-569.
  • Stamets P. 2000. Growing gourmet and medicinal mushrooms. Ten Speed Press, Berkeley: 574 ss.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2beaf617-77c8-4207-9ee8-8399f095299e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.