PL
W ostatnim dziesięcioleciu obserwuje się znaczny wzrost odsetka osób, w tym i dzieci z nadwagą i otyłością, zarówno w krajach zamożnych, jak i w krajach rozwijających się, w miarę wzrostu zamożności tych społeczeństw. Przyczyny tego zjawiska są niejednoznaczne, ale przypuszcza się, że poza uwarunkowaniami genetycznymi przyczyny są wieloczynnikowe, włączając w to styl życia charakteryzujący społeczeństwa krajów uprzemysłowionych. Uważa się, że nadwaga i otyłość mimo dużego zróżnicowania przyczyn i bardzo złożonej patogenezy, są jednak prawie zawsze wynikiem dodatniego bilansu energetycznego. Poszczególne osoby jednak w bardzo znacznym stopniu różnią się możliwościami jego regulacji, co w znacznej mierze determinowane jest czynnikami genetycznymi. Jednakże, w celu poszukiwania czynników żywieniowych zwiększających ryzyko otyłości, naukowcy obecnie kładą nacisk na bilans poszczególnych makroskładników, argumentując że z punktu widzenia termodynamiki, kaloria kalorii nie równa się. W związku z powyższym w niniejszej pracy zanalizowano wartość energetyczną diety i spożycie makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczu i białka.
EN
On the basis of data collection, it was stated that the nutrition of the obese children participating in the present study was irrational and inappropriate. Obese subjects consumed few meals during the day and the intake of foods between meals was a frequent phenomenon. The energy value of diets ingested by obese children and the contribution of individual nutrients in them was lower than recommendations and energy derived from fat from the daily food rations consumed by both girls and boys was quite high. Dietary counseling resulted in a decrease in anthropometric indices and an improvement in nutritional habits of patients. Furthermore, such an approach decreased the amount of energy supplied by fat, but increased that of protein, which is beneficial from the point of view of thermogenesis. Further studies should be carried out in order to elucidate the role of individual macronutrients in the obesity etiology.