PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie konduktometrii do okreslenia zawartosci skladnikow mineralnych w miodzie

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem przeprowadzonych badań było stwierdzenie, czy istnieje współzależność między zawartością popiołu i przewodnością elektryczną właściwą miodów pszczelich. Materiał badawczy stanowiły miody pszczele różnego typu, jasne i ciemne produkowane w Polsce. Zawartość popiołu, w zależności od typu i odmiany, wynosiła od 0,04 do 0,67 g/100 g. Odpowiadająca jej przewodność elektryczna właściwa przyjmowała wartości od 0,9 do 10,7∙10ˉ⁴ S/cm. Analiza statystyczna wyników wykazała istnienie ścisłej współzależności między zawartością popiołu i przewodnością elektryczną właściwą. Świadczą o tym wysokie współczynniki determinacji. Pomiar konduktometryczny jest pomiarem szybkim i jednocześnie prostym do wykonania, może więc być stosowany do oznaczania zawartości popiołu w miodach.
EN
The aim of this research was to estimate the relation between ash content and electric conductivity in honey. Samples of different honeys (light and dark) from Poland were the research material. Content of ash, depending on the kind of honey, was from 0.04 to 0.67 g/100 g and electric conductivity from 0.9 to 10.7∙10ˉ⁴ S/cm, respectively. Statistical analysis proved a good correlation between ash content and electrical conductivity. Measurement of electrical conductivity is quick and easy, might be applied for measurement of ash content in honey.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.129-135,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Rakowiecka 26-30, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Codex Stan 12-1981 FAOAVHO: Norme codex pour le miel, 12, 1981, 39 - 55.
  • [2] Foldhazi G., Amtmann M., Fodor P., Ittzes A.: The physicochemical properties and composition of honey of different botanical origin, Acta Alimentaria, 25, 1996, 237 - 256.
  • [3] Petrovic Z. T., Mandić M. L., Grgić J., Grgić Z.: Ash and chromium levels of some types of honey, Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 198, 1994, 36 - 39.
  • [4] Polska Norma PN-87/A-74855/08 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.
  • [5] Polska Norma PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
  • [6] Pieczonka W.: Konduktometryczna metoda oznaczania sumy składników mineralnych w pitnych sokach owocowych, Przem. Spoż., 29, 1975, 439 - 442.
  • [7] Popek S.: Badania fizykochemicznych parametrów jakości miodu spadziowego, Żywność minimalnie przetworzona - Materiały Konferencji Naukowej, PTTŻ Kraków, 1997, 199 - 200.
  • [8] Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa (Bomus L. - red.) Warszawa 1989, PWRiL.
  • [9] Rodriques-Otero J. L., Paseino P., Simal J., Terrodillos L., Cepeda A.: Silicon, phosphorus, sulphur, chlorine and contents of Spanish commercial honeys, Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, 200, 1995, 233 - 234.
  • [10] Rybak H.: Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych, Pszczel. Zesz. Nauk., 30, 1986, 3 - 16.
  • [11] White J. W. Jr.: Bee World, 3, 1957, 57.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2b294eb1-7fd5-4c02-a9c3-7b4389c3737f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.