PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1993 | 39 | 3 |

Tytuł artykułu

Antybiotyczne wlasciwosci miodu

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono zakres działania miodu na drobnoustroje, w tym wodnych roztworów oraz wyciągów i detylatów z miodu. Przedyskutowano mechanizm działania miodu na drobnoustroje (czynniki fizykochemiczne i chemiczne), a także właściwości konserwujące tego produktu.
EN
Spectrum of microorganisms activity of honey, water solutions, and extracts and distillates from honey have been discussed. Mechanism of antimicrobial activity (physicochemical and chemical agents) and preservative properties of honey have been also concerned.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

39

Numer

3

Opis fizyczny

s.153-167, rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Roslin i Przetworow Zielarskich, ul. Libelta 27, 61-707 Poznan

Bibliografia

  • ADAMIĆA D., KLUN N., TRATNIK M.: The presence of inhibitory substances in honey of Slovene origin. XXXIst Intern. Apicult. Congr. Apimondia, Warsaw 1987, s. 173.
  • ALLEN K. L., MOLAN P. C., REID G. M.: A survey of the antibacterial activity of some New Zealand honeys. J. Pharm. Pharmacol. 1991, 43, 817.
  • APITHERAPY TO-DAY: Intern. Beekeep. Technol. Econ. Inst., Bucharest 1976.
  • BOGDANOW K.: Antisepticzeskije swojstwa meda. Pczelowodstwo 1989, Nr 6, 48.
  • BORNUS L.: Miód pszczeli od producenta do konsumenta. PWRiL, Poznań 1986, s. 34.
  • CZYGAN F.-C.: Altes Wissen neu begründet: Honig als Konservierungsmittel. Phytoterapie 1991, Nr 6, 8.
  • CRANE E. (Red.): Honey. A comprehensive survey. Heinemann, London 1976, s. 260.
  • CURYŁO J.: Chemia i technologia miodu i wosku. W: Hodowla pszczół (Red. L. Bomus). PWRiL, Warszawa 1974, s. 463.
  • DAGIE W., KYRNU I., CZOKA W.: O baktericidnom i bakteriostaticzeskom diejstwi meda lekanid (Physokermes sp.) iz zony chwojnych lesow. XXIII Meżdunar. Kongr. Pczełow., Moskwa 1971, Izd. Apimondii, Bucharest 1972, s. 619.
  • DOBROVODA I.: Vcelie produkty a zdravie. Priroda, Bratislava 1986, s. 39.
  • DOLEŻALOWA M.: O inhibinowych właściwościach ziołomiodów. Inf. Regionaln. Zrzesz. Pszczel. Apipol 1986, Nr 1, 8.
  • DOLEŹAL M., DOLEŻAL M., MĘDRALA-KUDER E.: Badania nad inhibinowymi właściwościami ziołomiodów polskich. V Między-nar. Symp. Apiter., Kraków 1986, s. 20.
  • DUSTMANN J. H.: Antibacterial effect of honey. Ill Intern. Symp. Apither., Portoroi (Słowenia) 1978, s. 30.
  • DUSTMAN H., BEHRENS I.: Effect of honey on the cariogenic bacteria Streptococcus mutans. XXXIst Intern. Congr. Apicult. Apimon-dia, Warsaw 1987, s. 157.
  • FAROUK A. i wsp.: Studies on Sudanese bee honey: laboratory and clinical evaluation. Int. J. Crude Drug Res. 1988, 26, 161.
  • GONNET M.: Naturalnyje antibioticzeskije faktory, soderżaszcziejsja w mede. W: Produkty pczełowodstwa. Piszczą, zdorowie, krasota (Red. V. Harnaj). Izdat. Apimondii, Bucharest 1988, s. 33.
  • GROCHOWSKI J, BILIŃSKA M., GAŁUSZKA H.: Biologiczna aktywność obnóży pszczelich, pierzgi i miodu w stosunku do wybranych szczepów bakteryjnych. XXXI Między¬nar. Kongr. Pszczel. Apimondia. Wyd. Pol. Zw. Pszczel., Nowy Sącz 1989, s. 145.
  • GUMOWSKA I.: Pszczoły i ludzie. Wyd. Watra, Warszawa 1986.
  • IOJRISZ N. P.: Produkty pczełowodstwa i ich isledowanie. Rosselchozdat, Moskwa 1976, s. 44.
  • ISLAM S. K. N. i wsp.: Screening of honey for its antibacterial properties against pathogenic bacteria including resistant strains of Shigella. Fitoterapia 1993, 44, 176.
  • KĘDRACKI T.: Miód spadziowy w produkcji i obróbce. Wyd. Okr. Spółdz. Pszczel. Pszczelarz w Krakowie, Kraków 1989.
  • LEMPKA A. (Red.): Towaroznawstwo. Produkty spożywcze. PWE, Warszawa 1985, s. 225.
  • MADLER T.: Ziołowe miody. Ziel. Biul. Inf. 1967, Nr 5, 16.
  • MLADENOV S., MLADENOVA D.: Physical, chemical and microbial properties of honey after a prolonged storage. XXXIst Intern. Apicult. Congr. Apimondia, Warsaw 1987, s. 222.
  • OBASEIKI-EBOR E. E., AFONYA T. C. A., ONYEKWELI A. O.: Preliminary report on the antimicrobial activity of honey distillate. J. Pharm. Pharmacol. 1983, 35, 748.
  • OBASEIKI-EBOR E. E, AFONYA T. C. A.: In-vitro evaluation of the anticandidiasis activity of honey distillate (HY-1) compared with that of some antimycotic agents. J. Pharm. Pharmacol. 1983, 36, 283.
  • PANCZENKO G. N., DEMKIEWICZ L. I.: Baktericydnoje swojstwo meda Karpatskoj zony Ukrainy. Pczełowodstwo. Respubl. Meżwiedomstw. Temat. Nauczn. Sborn. Wypusk Urożaj, Kiew 1988, s. 42.
  • POCZINKOWA P.: Pczelnite produkti w medicinata. Izd. Bolg. Akad. Nauk, Sofia 1986, s. 95.
  • POPRAWKO S. A.: Jak pszczoły chronią siebie i swoje produkty. PRWiL, Warszawa 1989, s. 37.
  • RADWAN S. S, EL-ESSAWY A. A., SARHAN M. M.: Experimental evidence for the occurrence in honey of specific substances active against microorganisms. Zbl. Mikrobiol. 1984, 139, 249.
  • RJACHOWSKIJ W. I.: Med, wosk, propolis. Kajnar, Alma-Ata 1983, s. 65.
  • RYBAK H., ACHREMOWICZ B.: Zmiany w składzie chemicznym miodów naturalnych i zafałszowanych zinwertowaną przez pszczoły sacharozą zachodzące podczas przechowywa¬nia. Pszczeln. Zesz. Nauk. 1986, 30, 19.
  • RYCHLIK M., DOLEŻAL M.: Właściwości inhibinowe niektórych miodów polskich. Pszczeln. Zesz. Nauk. 1961, Nr 2, 53.
  • TÓTH G., LAMBERKOVICS E., SZABÓ J. K.: The volatile components of some Hungarian honeys and their antimicrobial effects. XXXI Intern. Congr. Apicult. Apimondia, Warsaw 1987, s. 169.
  • WHITE J. W.: Inhibine and glucose oxidase in honey — a review. Am. Bee J. 1966, 106, 214.
  • ZANDER E., KOCH A.: Der Honig. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 1975, s. 166.
  • ZBOROWSKI J.: Badania nad występowaniem związków flawonoidowych w odmianowych miodach pszczelich. Rutyna i kwercetyna. Cz. II. Pszczeln. Zesz. Nauk. 1968, Nr 1 — 2, 75.
  • ZJUMAN B. W.: O baktericidnosti meda, Pczełowodstwo 1990, Nr 3, 43.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2b15036b-e56b-4f9e-8a8f-3592c8607f77
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.