EN
The paper deals with the study results upon the extrusion of fine ground vegetable-herbal mixtures. The extrusion process was carried out using single-screw extruder S-60 at temperatures: section I – 70°C, section II – 100°C, and head 100°C equipped with a nozzle with 4-milimeter-diameter perforation. Before extrusion, mixtures were wetted to adjust moisture content of 10% and 30%, respectively. The achieved product did not have great water stability, thus it may be easily dissolved in water and may be applied as an additive, spice or a concentrating agent for food. High kinetic durability along with low final moisture content allows for a safe transport and storage of the product.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań procesu ekstruzji drobnorozdrobnionych mieszanek warzywno-ziołowych. Proces ekstruzji prowadzono na ekstruderze jednoślimakowym S-60 w temperaturach: sekcja I – 70°C, sekcja II – 100°C oraz głowica 100°C z ustnikiem z otworami o średnicy 4 mm. Mieszanki przez ekstruzją poddano procesowi nawilżania do wilgotności odpowiednio: 20 i 30%. Otrzymany produkt nie posiada dużej stabilności wodnej, dzięki czemu łatwo roztwarza się w wodzie i może być stosowany jako dodatek, przyprawa lub zagęstnik do potraw. Wysoka trwałość kinetyczna oraz niska końcowa wilgotność pozwala na bezpieczny transport oraz magazynowanie produktu.