PL
Cena, jaką płacą kraje zachodnie za materialny dobrobyt, jest bardzo duża. Maksymalna chemizacja rolnictwa spowodowała spadek odporności na choroby, zwłaszcza nowotworowe. Powoduje to odwrót od wysokich technologii i chęć kontaktu z dziką, "naturalną" naturą, zachowaną jeszcze w środkowej Europie. Stąd bierze się chęć kontaktów m. in. z Polską. W lecie 1993 r. powstał pilotażowy program EAT (Ecological Agriculture and Tourism), polegający na organizowaniu wypoczynku u rolników produkujących żywność metodami ekologicznymi. Projekt jest realizowany przez fundację ECEAT (European Centre for Ecological Agriculture and Tourism) z siedzibą w Amsterdamie; w Polsce jest oddział centrum. W zeszłym roku odpoczywało w naszym kraju ponad 400 osób, w tym — EAT współpracuje z 90 gospodarstwami. W tekście podany jest adres do kontaktów w Polsce.
EN
The price paid by western countries for their material well-being is exorbitant: extremely high amounts of chemicals applied in agriculture have resulted in a decreased immunity to diseases, especially to cancer. As a consequence, people want to go away from advanced technologies and immerse in wild nature, still occurring in Central Europe. That is why contacts with this region are sought, including those with Poland. In summer 1993, a pilot EAT (Ecological Agriculture and Tourism) project was established. Under this project people come to stay in farms where ecological methods of food production are applied. This project is implemented by Amsterdam — based ECEAT (European Centre for Ecological Agriculture and Tourism) foundation; an ECEAT branch has been established in Poland. Last year there were over 400 holiday makers in 90 farms cooperating with EAT. A contact adress for Poland is also provided.