PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 48 | 05 |

Tytuł artykułu

Napoje funkcjonalne. Wody magnezowo-wapniowe

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Functional beverages. Magnesium-calcium waters

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono ważną rolę składników mineralnych w diecie człowieka, szczególnie biopierwiastków magnezu i wapnia. Przedstawiono ich udział w procesach biochemicznych i fizjologicznych organizmu ludzkiego Uch dzienne zapotrzebowanie. Duże niedobory magnezu i wapnia w przeciętnej diecie wymagają specjalnego ich uzupełnienia. Doskonałym źródłem tych pierwiastków są wody mineralne i mineralizowane. Przedstawiono minimalne zawartości magnezu i wapnia w wodzie mineralnej, mającej pełnić rolę profilaktyczno-zdrowotnego napoju funkcjonalnego.
EN
The important part of mineral components in the human diet, especially bio-elements magnesium and calcium, is discussed in this paper. The part of magnesium and calcium in the biochemical and physiological processes of the human organism and daily requirement for these elements are presented. Big deficit of magnesium and calcium in the average diet requires the peculiar supplement The excellent sources of these elements are mineral and mineralised waters. The minimal contents of magnesium and calcium in mineral water having to fulfil the part of prophylactic-health functional beverage are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

05

Opis fizyczny

s.42-43

Twórcy

autor
  • Agencja Promocyjno-Handlowa AMBAR, Krakow

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-275853e6-00f9-4e2c-b932-8db876cbbece
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.