PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 435 |

Tytuł artykułu

Spozycie owocow w Polsce w latach dziewiecdziesiatych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Praca zawiera analizę zmian w poziomie i strukturze spożycia owoców w latach dziewięćdziesiątych oraz zróżnicowanie spożycia w grupach społeczno-ekonomicznych gospodarstw domowych. Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są one najlepszym źródłem witamin, włókna pokarmowego (błonnika) oraz składników mineralnych. Dlatego też powinny być spożywane każdego dnia. Jednak ich spożycie w Polsce jest niskie. Najwyższy poziom spożycia owoców i ich przetworów przypada na rok 1997 (53,0 kg na 1 mieszkańca). Racjonalizacja wyżywienia polskiego społeczeństwa wymaga znacznie wyższego spożycia owoców, co najmniej o 40-50%, w stosunku do obecnego poziomu. Poziom spożycia owoców zależy głównie od produkcji krajowej. Stopniowy wzrost produkcji owoców w latach dziewięćdziesiątych jest wynikiem wzrostu plonów z jednostki powierzchni, głównie dzięki nowym odmianom jabłek i owoców jagodowych oraz intensywnym metodom prowadzenia plantacji. Oprócz produkcji znaczny wpływ na spożycie owoców w Polsce ma również import owoców południowych, w tym cytrusowych. Import tych owoców w 1997 r. w porównaniu z rokiem 1990 wzrósł ponad 11 razy i wynosi 816,7 tys. ton. Wśród importowanych owoców banany stanowiły 33,0% całego importu, a owoce cytrusowe 38,1%. Import owoców sprzyja łagodzeniu wahań sezonowych, zwłaszcza w miesiącach o najniższym spożyciu owoców krajowych. Odmienne uwarunkowania społeczno-ekonomiczne występujące w poszczególnych grupach gospodarstw domowych, do których można zaliczyć: różną sytuację dochodową, miejsce zamieszkania, sposób pozyskiwania żywności i zwyczaje żywieniowe, mają znaczący wpływ na spożycie owoców. Współzależność między spożyciem owoców a dochodami gospodarstw domowych wyrażona jest poprzez współczynniki dochodowej elastyczności popytu (spożycia). Na zakończenie dokonano porównania spożycia owoców w Polsce i w krajach należących do Unii Europejskiej, na podstawie danych statystycznych Organizacji do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Spożycie owoców w tych krajach jest 2-4 razy wyższe niż w Polsce.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

435

Opis fizyczny

s.1-29,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • 1. Buczek S., Jabłoński E., 1998: Produkty spożywcze źródłem witamin. Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia nr 3 (41).
  • 2. FAO, 1996: Food Balance Sheets, Roma.
  • 3. FAO, 1995: Fruit and vegetable processing. Agricultural Services billetin 119.
  • 4. Gulbicka В., 1990: Spo¿ycie w rodzinach ch³opskich. Studia i monografie nr 43, IERiG¯, Warszawa.
  • 5. Handel Zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w latach 1986-1994. Rynek światowy i polski Opracowanie zespołowe. IERiGŻ, Warszawa.
  • 6. Kafel S., 1998: Żywność, żywienie i nowotwory. Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia nr 3(41).
  • 7. Klimek G., 1997: Chłodnie - klucz do sukcesu. Nowoczesne Rolnictwo nr 7.
  • 8. Kozłowska-Wojciechowska M., 1996: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna nr 21.
  • 9. Kubiak K, 1998: Rynek soków i napojów owocowo-warzywnych. Przemysł spożywczy nr 10.
  • 10 Makosz E., 1995: Tendencje zmian w polskim sadownictwie. Nowoczesne rolnictwo nr 2.
  • 11. Makosz E., 1998: Zagospodarowanie jabłek na świecie. Owoce, warzywa, kwiaty nr 17-18, Warszawa.
  • 12. Mały Rocznik Statystyczny GUS, 1998.
  • 13. Normy żywienia dla ludności w Polsce. Ziemiański S., Bułhak-Jachymczyk В., Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska В., Wartanowicz M., 1998. Nowa Medycyna nr 4.
  • 14. Rynek owoców, sierpień 1995. Biuletyn nr 8 (21). COBRO, Warszawa.
  • 15. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Nosecka В., Dybowski G., Kubiak K, Rosiak E., Szczepaniak I., 1994. Raport nr 4. MRiGŻ, ARR, IERiGŻ, COBRO, Warszawa.
  • 16. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Nosecka В., Rosiak E., Szczepaniak I., Walicka A, 1997. Raport nr 12. MRiGŻ, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
  • 17. Roczniki Statystyczne 1990-1997, GUS.
  • 18. Spożycie owoców i warzyw w Polsce w latach 1996-1997. Mitek M. K, Przewoźniak K, Kuźma I., Zatoński W. A., 1998. Przemysł spożywczy nr 4.
  • 19. Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1996 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Morawska M., Boruc Т., 1997. IŻŻ, Warszawa.
  • 20. Szponar L., Sekuła W., 1994: Owoce, warzywa i ich przetwory w zapobieganiu i zwalczaniu chorób na tle wadliwego żywienia. Żywienie Człowieka i Metabolizm nr 1. IŻŻ, Warszawa.
  • 21. Świetlik J., 1996: Sytuacja na rynku owoców jagodowych w 1996 roku. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 404, IERiGŻ, Warszawa.
  • 22. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Kunachowicz H., Nadolna L, Przygoda В., Iwanow K., 1998. IŻŻ, Warszawa.
  • 23. Wahania sezonowe w spożyciu żywności w warunkach gospodarki rynkowej. Niedziałek Z., Sekuła W., Figurska K_, Maciejak A., 1998. Żywienie Człowieka i Metabolizm nr 1. IŻŻ, Warszawa.
  • 24. Wiąckowski S. K., 1995: Próba ekologicznej oceny żywienia, żywności i składników pokarmowych. PWN Warszawa.
  • 25. Ziemlański S., 1997: Wegetarianizm. Instytut Danone, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia.
  • 26. Ziemlański S., 1998: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa.
  • 27. Ziemlański S., 1998: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Instytut

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-270c598d-8c3a-4504-a1f3-aebffc0a1c00
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.