PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 15 | 3 |

Tytuł artykułu

Quality characteristics and content of mineral compounds in fruit of some cultivars of sweet pepper [Capsicum annuum L.]

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Cechy jakosciowe oraz zawartosc skladnikow mineralnych w owocach wybranych odmian papryki [Capsicum annuum L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was carried out in 2005–2007. The aim of the experiment was to estimate the quality and mineral compound content in sweet pepper fruits. The experimental material consisted of seven F1 hybrids grown in the open field: ISI 56511 F1, ISI 56503 F1, Axel F1, Akron F1, Roei F1, Elfo F1 and Polonez F1 (control cultivar). The fruits were harvested many times. They were collected when green and fully grown. After the harvest, the fruit quality including its mean weight, length, diameter, pericarp weight and pericarp thickness, was evaluated. In 2006-2007, the content of macro– and microelements, such as nitrogen, phosphorus, potassium, sodium, calcium, magnesium, iron, zinc and nitrates was determined in the dry weight of the yield. The results were statistically evaluated by the analysis of variance. Significance of the differences was tested by Tukey’s test at p = 0.05. The biometrical traits of fruits were characteristic for each cultivar. The highest content of dry weight was found for cultivar ISI 56511 F1 (11.2% higher than the mean amount determined for all of the cultivars and 39.8% higher than the lowest dry matter content assessed in fruits of cultivar Roei F1). The sweet pepper cultivars tested in the experiment differed significantly in the content of macro- and microelements. The highest content of nitrogen was determined in fruits of cultivar Polonez F1. Fruits produced by cultivars Elfo F1, ISI 56503 F1 and Roei F1 in comparison with the other cultivars were characterized by a significantly higher content of iron. The highest content of nitrates was assessed in cultivar ISI 56503 F1 fruit.
PL
W latach 2005–2007 badano jakość owoców papryki i zawartość makro- i mikroskładników. Badaniom (uprawa polowa) poddano następujące odmiany papryki: ISI 56511 F1, ISI 56503 F1, Axel F1, Akron F1, Roei F1, Elfo F1 i Polonez F1 (odmiana kontrolna). Zbiór owoców papryki wykonywano wielokrotnie, zbierano owoce zielone w pełni wyrośnięte. Po zbiorach owoce poddano ocenie jakościowej, uwzględniając ich masę, długość, średnicę oraz masę i grubość perykarpu. W latach 2006-2007 w suchej masie plonu oznaczono zawartość: makro– i mikroskładników – azotu ogólnego, fosforu, potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz azotanów. Wyniki opracowano statystycznie testem Tuckeya, wyliczając półprzedziały ufności na poziomie istotności α = 0,05. Badane cechy biometryczne owoców były charakterystyczne dla poszczególnych odmian papryki. Istotnie najwięcej suchej masy zawierały owoce odmiany ISI 56511 F1 – o 11,2% więcej od średniej zawartości w owocach wszystkich badanych odmian i o 39,8% więcej w porównaniu z najmniejszą jej zawartością, oznaczoną w owocach odmiany Roei F1. Badane odmiany papryki różniły się istotnie zawartością makro– i mikroskładników. Najwięcej azotu ogólnego i potasu zawierały owoce odmiany Polonez F1. W owocach odmian Elfo F1, ISI 56503 F1 i Roei F1 oznaczono – w porównaniu z pozostałymi badanymi odmianami – istotnie większą zawartość żelaza. Istotnie najwięcej azotanów zawierały owoce odmiany ISI 56503 F1.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

3

Opis fizyczny

p.509-515,ref.

Twórcy

autor
  • West Pomeranian University of Technology, Janosika Str.8, 71-424 Szczecin, Poland
autor

Bibliografia

  • Ayhan T., Feramuz O. 2007. Assessment of carotenoids, capsaicinoids and ascorbic acid composition of some selected pepper cultivars (Capsicum annuum L.) grown in Turkey. J. Food Comp. Anal., 20 (7): 596-602.
  • Buczkowska H. 1997. Ocena plonowania nowych, polskich mieszańców F1 papryki słodkiej w uprawie polowej na Lubelszczyźnie. [Evaluation of yields produced by new Polish F1 hybrids of sweet pepper in Fidel cultivation in the region of Lubelszczyzna]. Mat. VII Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Ogrodniczych, Szczecin, 377-380 ss. (in Polish)
  • Buczkowska H. 2004. Wpływ zagęszczenia roślin na wzrost i plonowanie papryki słodkiej odmiany ‘Mino’. [Effect of increasing plant stand density on growth and yield of cv. Mino sweet pepper]. Fol. Univ. Agric. Stetin., Agric., 239 (95): 27-32. (in Polish)
  • Buczkowska H., Kuzyk K., Najda A. 2001. Wpływ cięcia ogławiającego roślin na zawartość niektórych składników w owocach papryki słodkiej. [Effect of head cut of plants on the content of some nutrients in sweet pepper fruits]. Zesz. Nauk. ATR w Bydgoszczy, 234, Rolnictwo, 46: 33-37. (in Polish)
  • Gajc-Wolska J., Skąpski H. 2001. Ocena nowych polskich odmian papryki słodkiej w uprawie polowej. [Evaluation of new Polish cultivars of sweet pepper in field cultivation]. Fol. Hort. Ann., 13 (1A): 257-266. (in Polish)
  • Howard L.R., Talcott S.T., Brenes C.H., Villalon B. 2000. Changes in phytochemical and antioxidant activity of selected pepper cultivars (Capsicum species) as influenced by maturity. J. Agric. Food. Chem., 48: 1713-1720.
  • Jadczak D., Grzeszczuk M. 2009. The estimation of yielding and biological value of some cultivars of sweet pepper grown in the climatic conditions of Western Pomeranian region of Poland. Acta Hortic. (in print).
  • Korzeń A., Perucka I. 1978. Zawartość witaminy C, sumy chlorofili a i b, karotenów oraz suchej masy kilku odmian papryki słodkiej. [Content of C witamin, sum of chlorophyll a and b, carotens and dry master in some sweet pepper cultivars]. Rocz. Nauk Rol., Ser. A 103 (3): 19-34. (in Polish)
  • Olszewska D., Nowaczyk P. 2004. Charakterystyka użytkowania wybranych gatunków z rodzaju Capsicum. [Characteristics of some species of the genus Capiscum]. Fol. Univ. Agric., Stetin., Agric., 239 (95): 275-278. (in Polish)
  • Osunde Z.D., Musa Makama A.L. 2007. Assessment of changes in nutritional values of locally sun-dried vegetables. AUJT, 10(4): 248-253.
  • Perucka I. 1995. Wpływ nawożenia potasowego na zawartość mikroelementów i potasu w owocach wybranych odmian papryki (Capsicum annuum L.). [Effect of potassium fertilization on content of micronutrients and potassium in fruits of some pepper (Capsicum annuum L.) cultivars]. Ann. UMCS, Sect. E, 50: 169-174. (in Polish)
  • Perucka I., Materska M., Senczyna B. 2004. Zawartość potasu, magnezu i wapnia w owocach wybranych odmian papryki ostrej poddanych działaniu jonów Ca2+. [Content of potassium, magnesium and calcium of some hot pepper cultivars affected by Ca2+ ions]. J. Elementol., 9(4): 667-673. (in Polish)
  • PN-92/A-75112. Owoce, warzywa i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów [Fruits, vegetables and fruit and vegetable products. Determination of the content of nitrites and nitrates]. (in Polish)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-264e1d98-35df-4e01-a735-ad24d8f47c56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.