PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

The effect of different pulse addtives to bread products

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The work on improving nutritional value of bread by addition pulses of legume plants was described. To white, wheat bread the whole as well as milled pulses of Lathyrus sativus (grass-pea), Cicer arietinum (chick-pea) and Lens culinaris (lentils) were added at different levels. The milled pulses decreased bread’s quality even at lower doses. Addition of 20% whole pulses of described above legume plants increased nutritional value of wheat breads and only slightly decreased its quality. According to opinion of consumers about healthy food, the improvers were not used in this work.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.ejpau.media.pl/series/volume3/issue2/food/art-06.html

Twórcy

  • Agricultural University of Krakow, 29 Listopada 46, 31-425 Krakow, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • AOAC. (1984): Official methods of analysis. Arlington: Association of Official Analytical Chemists.
  • Dodok, L., Modhir, A., Hozova, B., Halasova, G., & Polacek I. (1993): Importance and utilization of chickpea in cereal technology. Acta Alimentaria 2, 110-129.
  • Dojczew, D., Kosziewicz, D., & Lewczuk J. (1996): Wpływ dodatków naturalnych na jakość pieczywa pszennego. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 7, 35-37.
  • ICC - standards. (1995): Standard methods of the International Assosiation of Cereal Science and Technology (ICC). Vienna: ICC.
  • Jakubczyk, T., & Haber, T. (1993): Analiza zbóż i produktów zbożowych. Warsaw: Wydawnictwo SGGW AR.
  • Kawka, A., & Flaczyk, E. (2000): Dodatki technologiczne wzbogacające pieczywo. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 5, 8-10.
  • Kędzior, Z. (1994). Porównanie wpływu dodatków mleka i koncentratu białka grochu na skład aminokwasowy chleba. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 6, 28-30.
  • Nestares T., Ló pez-Frías M., Barrionuevo M., & Urbano G. (1996): Nutritional assessment of raw and processed chickpea (Cicer arietinum L.) protein in growing rats. Journ. Agric. Food Chem. 44, 2760-2765.
  • Ramulu, P., & Udayasekhara Rao, P. (1997): Effect of processing on dietary fiber content of cereals and pulses. Plant Foods for Human Nutrition 3, 249-257.
  • Ruiz R.G., Price K.R., Arthur A.D., Rose M.E., Rhodes M.J.C., & Fenwick R.G. (1996): Effect of soaking and cooking on the saponin content and composition of chickpeas (Cicer arietinum) and lentils (Lens culibaris). Journ. Agric. Food Chem. 44, 1526-1530.
  • Rutkowska, U. (1981): Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Warsaw: PZWL.
  • Terri, O., Byung-Kee, B., & Czuchajowska Z. (1997): Microstructure of seeds, flours and starches of legumes. Cereal Chemistry. 74 (4), 225-451.
  • Van der Poel, A.F.B. (1990): Effect of processing on antinutritional factors and protein nutritional value of dry beans (Phaseolus vulgaris L.). A review. Animal Feed Science and Technology 29, 179-208.
  • Year-book Poland 1999. (2000): Warsaw: GUS.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-25b20e67-d1ef-4281-99a6-36ba94ddc9a0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.