PL
W przetwórstwie spożywczym w 1994 r. i I półroczu br. nastąpiła niewielka poprawa efektywności gospodarowania. Wskaźników tych nie możemy uznać za zadowalające i wystarczające dla zapewnienia na odpowiednim poziomie procesu odtworzenia i modernizacji środków produkcji, występuje nadal proces dekapitalizacji majątku produkcyjnego. Poprawa efektywności gospodarowania w przetwórstwie spożywczym jest m.in. wynikiem niewielkiego wzrostu poziomu produkcji oraz obniżki obciążeń przychodów kosztami finansowymi. Występuje jednak duże zróżnicowanie w kondycji finansowej poszczególnych branż spożywczych. Obok branż dobrze prosperujących z zakresu produkcji używek, koncentratów spożywczych, oleju, wyrobów cukierniczych i tytoniowych oraz cukru (w tym roku), funkcjonują branże nieefektywnie gospodarujące, tj. przetwórstwo owoców i warzyw, zbóż, ziemniaków i produkcja win oraz branże będące w pośredniej sytuacji finansowej, tj. mięsna, drobiowa, rybna i mleczna.
EN
Inconsiderable improvement of management efficiency of food processing in 1944 and in the first half-year of 1995 was observed. These indicators can not be recognized as satisfactory and sufficient to guarante of adequate level of reproduction and modernization of means of production. There still are processes of decapitalization of production property. Improvement of management efficiency of food processing is a result of a little increase of production level and also of charge decrease of yield by financial costs. But financial status of individual food branches is greatly differetiated. The branches which produce stimulants, food concentrates, oils, confectionery, tobacco products and sugar ( this year) prosper well. Apart from these there function branches which manage ineffectively ( i.e. processing of fruit and vegetables, cereals, potatoes and wine production) and also ones being on an intermediate financial position (i.e. meat, poultry, fishing and dairy industries).