PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 42 |

Tytuł artykułu

Sklad chemiczny, strawnosc i wartosc pokarmowa obluskanych lub frakcjonowanych nasion bobiku stosowanych w zywieniu swin

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem badań był skład i wartość pokarmowa całych nasion bobiku, nasion obłu­skanych na łuszczarce i drobnocząstkowej frakcji bobiku. Oznaczono zawartość składników pokarmowych, związków przeciwżywieniowych, skład aminokwasowy białka, strawność składników pokarmowych metodą różnicową, wartość energetyczną i wykorzystanie białka. W porównaniu z całymi nasionami, bobik obłuskany zawierał więcej (o 9%) białka ogólnego, mniej (o 70%) włókna surowego, mniej polifenoli i tanin (odpowiednio o 82% i 62%), miał podobny skład aminokwasowy białka, charakteryzował się istotnie większą (P≤0.0l) strawnością substancji organicznej i włókna surowego, większą (P≥0.05) strawnością pozostałych składników pokarmowych oraz zawierał więcej energii strawnej (17.4 MJ/kg s.m.) i metabolicznej (16.5 MJ/kg s.m.). Drobnocząstkowa frakcja bobiku charakteryzowała się, w porównaniu z nasionami, większą zawartością białka ogólnego (o 7%), mniejszą zawartością włókna surowego (o 40%) oraz polifenoli (o 59%), miała podobny sklad aminokwasowy białka, odznaczała się nieistotnie większą P ≥0.05) strawnością składników pokarmowych, z wyjątkiem białka, i miała nieco wyższą wartość energetyczną.
EN
The subject matter of this research is the composition and nutritive value of faba be auf whole seeds, seeds dehulled by a huller, and fine-particle faba bean fraction, The contents) of nutrients and antinutritional factors, amino acid composition of protein, apparent digetibility of nutrients (difference method), energy value and protein utilization were determined. In comparison with whole seeds, dehulled faba bean contained more (by 9%) crude protein, less (by 70%) crude fibre, less polyphenols and tannins (by 82% and 62%, respectifvely). It had a similar amino acid composition of protein, showed a significantly higher (P<0.01) apparent digestibility of organic matter and crude fibre, higher (P>0.05) apparent digestibility of other nutrients, and contained more digestible energy (17.4 MJ/kg DM) and metabolizable energy (16.5 MJ/kg DM). Fine-particle faba bean fraction, as compared to seeds, was characterized by a higher content of crude protein (by 7%), lower content of crude fibre (by 40%) and polyphenols (by 59%), it had a similar amino acid composition of protein, showed no significantly higer (P>0.05) apparent digestibility of nutrients except protein, and had a slightly higher energy value.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Opis fizyczny

s.29-37,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Bjerg В., Ebmeyer E., Eggum В. О., Lassen Т., Robbelen G., Sorensen H. 1988. The nutritive value of ten inbred lines of faba beans (Vicia Faba L.) in relation to their content of antinutritional constituents and protein quality. Plant Breeding, 101(4): 277-291.
  • Borowska J., Zduńczyk Z., Fornal L., Kozłowska H. 1994. Quality of multicomponent extrudates with faba bean (Vicia faba). Polish J. Food Nutr. Sci., 3/44(1)119-127.
  • Bourdon D., Perez J. M. 1992. Energy and protein values of faba beans (Vicia faba minor L.) for pigs: synthesis of french results. Proc. 1st Eur. Conf. on Grain Legumens (Angers, 1992), 521-522.
  • Buraczewska L., Gdala J., Grala W. 1992. Ileal digestibility of nutrients in pigs fed diets with raw or processed field bean. Proc. 1st. Eur. Conf. on Grain Legumes (Angers, 1992) 517- 518.
  • Flis M., Lewicki Cz., Tywończuk J., Bednarska A. 1989. Wpływ różnych metod preparowania nasion bobiku na jakość białka, strawność składników pokarmowych i bilans azotu u tuczników. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot. 33: 213-225.
  • Garrido A., Gomez-Cabrerea A., Guerrero J. E., van der Meer J. M. 1991. Effect of treatment with polyvinylpyrrolidone and polyethylene glycol on faba bean tannins. Anim. Feed Sci. Techn., 35(3-4): 199-203.
  • Jansman A. J., Enting H., Huisman J., Verstegen M. W. A. 1992. The effects of condensed tannins in faba beans (Vicia faba L.) on the activity of trypsin and chymotrypsin in duodenal and ileal chyme in pigs. Proc. 1st Eur. Conf. on Grain Legumes (Angers, 1992), s. 483- 484.
  • Kakade M. L., Rackis J. J., McGhee J. E., Puski C. 1974. Determination of trypsin inhibitor activity of soy products: A collaborative analysis of an improved procedure. Cereal Chem., 51(3): 376-382.
  • Lipiński A., Mieszkalski L. 1991. Zastosowanie bijakowego zespołu rozdrabniającego do śruto-wania nasion bobiku przeznaczonych do dalszego przetwórstwa. Acta Acad. Agricult. I Tech. Olst., Aedif. Mech., 22: 83-95.
  • Maillard R., Kiener Т., Bertrand S. 1990. Digestibilité réelle, mesuree au niveau iléal, des acides amines de la féverole et du lupin. Journeés Rech. Porcine en France, 22:1 223-228.
  • Mejbaum-Katzeenellenbogen W., Kudrewicz-Hubicka Z. 1966. Application of urea, ferric ammo- nium sulphate and casein for determination of tannin substances in plants. Acta Bioch. Pol. 13(1): 57-67.
  • Mieszkalski L. 1990. Łuszczarka do ziarna i nasion grubych. Zgłoszenie patentowe P-285- 895 z 7.05.1990.
  • Opieńska-Blauth J., Chareziński M., Berbeć H. 1963. A new rapid, method of determining trypto­phan. Analyt. Bioch., 6:69-76.
  • Pastuszewska В., Duee P. H., Henry Y., Bourdon D., Jung J. 1974. Utilisation de la féverole entiére et décortiquée par le pore en croissance: digestibilité et disponibilité des acides aminés . Ann. Zootech., 23(4): 537-554.
  • Pazourek K., Kalova M. 1988. Neutralizace kyselych hydrolizatu vzorku krmiv pro stanoveni aminokyselin na automatickém analizatoru T-339. Biol. Chem. Vet. (Praha), XXIVíXXX), 5: 469-475.
  • Poel A. F. В van der, Gravendeel S. Boer H. 1991. Effect of different processing methods on tannin content and in vitro protein digestibility of faba bean (Vicia faba L.). Anim. Feed Sci. Techn., 33(1): 49-58.
  • Poel A. F. B van der, Gravendeel S., Kleef D. J. Jansman A. J. M., Kemp B. 1992. Tannin- containing faba beans (Vicia faba L.): effects of methods of processing on ileal digestibi­lity of protein and starch for growing pigs. Anim. Feed Sci. Techn., 36(3—4): 205-214.
  • Price M. L., van Scoyoc S., Butler L. G. 1978. A critical examination of the vanilin reactions as an assay for tannin in sorghum grain. J. Agric. Food Chem., 26(5): 1214-1218.
  • Quemener B. 1988. Improvements in the high-pressure liquid chromatographic determina­tion of amino sugars and α-galaktosides in faba bean, lupine and pea. J. Agric. Food Chem., 36(4): 754-759.
  • Ruszczyc Z. 1978. Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa.
  • Schemann R., Nehring K., Hoffmann L., Jentsch W., Chudy A. 1971. Energetische Futterbevertung und Energienormen. VEB Deutscher Landwirchaftsverlag. Berlin.
  • Soest P. J. van, Wine R. H. 1967. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. IV. Determination of plant cell-wall constituents. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 50(1): 50-55.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-24b07aba-16f2-4c7c-aee8-fbfa70203f66
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.