PL
W artykule omówiono znaczenie odżywcze i lecznicze błonnika i pektyn zawartych w roślinach zbożowych, owocach i warzywach. Od wielu już lat żywieniowcy i lekarze podkreślają dobroczynne działanie błonnika i związków pektynowych na organizm ludzki. Bogatym źródłem błonnika są produkty z mąk razowych, kasze gruboziarniste, owoce i warzywa. Odpowiednia ilość błonnika i pektyn w żywności może zapobiegać takim chorobom, jak: hemoroidy, choroba wrzodowa przewodu pokarmowego, cukrzyca, kamica żółciowa, nowotwory jelita grubego, choroby serca i naczyń krwionośnych, zaburzenia przemiany materii.
EN
In the paper nutrient and medicinal importance of cellulose and pectins from cereals, fruits and vegetables is described. From several years physicians are stressing beneficial influence of cellulose and pectin compounds on human organium. Products from whole meal, coarse-grained cereals, fruits and vegetables are good sources of cellulose. Proper quantity of cellulose and pectins in food can prevent such diseases as: hemorrhoids, gastric ulcer, diabetes, cholelithiasis, large intestine tumours, heart and bloodvessels diseases, methabolism distemper.