1. Anonn: Najeść się bakterii (online), http:/www.chemia.rk.edu.pl/data/mikroskop/mikro3.html, 25.08.2005.
2. Alvarez-Olmos M.I., Oberhelman R.A.: Probiotic agents and infectious diseases: A modern perspective on a traditional therapy. Clin. Inf. Dis., 2001, 32, 1567-1576.
3. Artym J., Zimecki M.: Rola laktoferryny w prawidłowym rozwoju noworodka. Post. Hig. Med. Dośw., 2005, 59, 421-432.
4. Bellamy W., Wakabayashi H., Takase M., et al.: Role of cell-binding in the antibacterial mechanism of lactoferricin Brit. J. Appl. Bacteriol., 1993, 75, 478-484.
5. Czerwionka-Szaflarska M., Murawska S.: Rola probiotyków w leczeniu eradykacyjnym Helicobacter pylori. Przegl. Gastroenterolog., 2006, 1, 3, 121-125.
6. Drewniak E., Drewniak T.: Mikrobiologia żywności. Warszawa, Wyd. WSIP, 1997.
7. Ellison R.T.III, Giehl T.J., LaForce F.M.: Damage of the outer membrane of enteric gram - negative bacteria by lactoferrin and transferrin. Infect. Immun., 1998, 56, 2774-2781.
8. Fritsch G., Sawatzki G., Treumer J., et al.: Plasmodium falciparum: inhibition in vitro with lactoferrin, desferriferrithiocin, and desferricrocin. Exp. Parasitol., 1987, 63, 1-9.
9. Fyderek K.: Zastosowanie probiotyków w pediatrii. Zakażenia 2006, 1, 39-42.
10. Grodzki K., Lechowski R., Sawicki Z., Lenarcik M.: Lizozym - zagadnienia terapeutyczne. Med. Wet., 1983, 39, 138-146.
11. Heczko P.B., Strus M., Jawień M., Szymański H.: Medyczne zastosowanie probiotyków. Wiad. Lek., 2005, 11-12, 640-646.
12. Holzapfel W.H., Haberer P., Geisen R., et al.: Taxonomy and important features of probiotic microorganisms in food and nutrition. Am. J. Clin. Nutr., 2001, 73, 365-373.
13. Isamida T., Tanaka T., Omata Y., et al.: Protective effect of lactoferricin against Toxoplasma gondii infection in mice. J. Vet. Med. Sci., 1998, 60, 241-244.
14. Jolles P., Jolles J.: What’s new in lysozyme research? Mol. Cell. Biochem., 1984, 63, 165-177.
15. Kowalska-Duplaga K., Fyderek K.: Probiotyki i prebiotyki - konieczność stosowania w terapii czy tylko modny temat? Nowa Klinika 2005, 12, 1143-1148.
16. Kucharska A., Jawień M., Strus M., i wsp.: Dynamika i mechanizmy kolonizacji przewodu pokarmowego dzieci hospitalizowanych z powodu ostrej biegunki szczepami probiotycznymi Lactobacillus rhamnosus. Post. Mikrobiol., 2004, 43, 534.
18. Lima M.F., Kierszenbaum F.: Lactoferrin effects on phagocytic cell function. I. Increased uptake and killing of an intracellular parasite by murine macrophages and human monocytes. J. Immunol., 1985, 134, 4176-4183.
19. Marcinkiewicz J.: Rola kwasów tejchojowych i egzopolisacharydu w regulacji odczynu zapalnego przez bakterie z rodzaju Lactobacillus. Post. Mikrobiol., 2004, 43, 488.
20. Markus C.R., Olivier B., Panhuysen G.E., et al.: The bovine protein alpha-lactalbumin increases the plasma ratio of tryptophan to the other large neutral amino acids, and in vulnerable subjects raises brain serotonin activity, reduces cortisol concentration, and improves mood under stress. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 1536-1544.
21. McIntosh G.H., Regester G.O., Le Leu R.K., et al.: Dairy proteins protect against dimethylhydrazine-induced intestinal cancers in rats. J. Nutr., 1995, 125, 809- 816.
22. Miyazaki S., Harada Y., Tsuji A., Goto S.: In vivo combined effects of lactoferrin and drugs on bacterial infections in mice. Chemiotherapy 1991, 39, 829-835.
23. Naidu S.S., Svensson U., Kishore A.R., Naidu A.S.: Relationship between antibact activity and porin binding of lactoferrin in Escherichia coli and Salmonella typhimurium. Antimicrob. Agents Chemother., 1993, 37, 240-245.
24. Ng T.B., Lam T.L., Au T.K., et al.: Inhibition of human immunodeficiency virus type 1 reverse transcriptase, protease and integrase by bovine milk proteins. Life Sci., 2001, 69, 2217-2223.
25. Noursadeghi M., Bickerstaff M.C., Herbert J., et al.: Production of granulocyte colony-stimulating factor in the nonspecific acute phase response enhances host resistance to bacterial infection. J. Immunol., 2002, 169, 913- 919.
26. Sturino J.M., Klaenhammer T.R.: Bacteriophage defense systems and stategies for lactic acid bacteria. Adv. Appl. Microbiol., 2004, 56, 331-378.
27.Tokarz-Deptuła B., Niedźwiedzka P., Deptuła W: Receptory Toll-podobne - nowe znaczniki w immunologii. Alergia, Astma, Immunologia 2006, 11, 23-28.
28.Ushida Y., Shimokawa Y., Matsumoto H., et al.: Effects of bovine alpha-lactalbumin on gastric defense mechanisms in naive rats. Biosci. Biotechnol. Biochem., 2003, 67, 577- 583.
29.Woźniak-Kosek A., Jarosz M.: Probiotyki a żywienie człowieka. Żyw. Człow. Metab., 2005, 1, 72-83.
30.Woźniak-Kosek A., Jarosz ,M.: Probiotyki a prewencja i leczenie chorób przewodu pokarmowego człowieka. Żyw. Czlow. Metab., 2005, 4, 366-375.
31.Wyszyńska A., Jagusztyn-Krynicka E.K.: Nowe tendencje w konstrukcji szczepionek podjednostkowych. Post. Mikrobiol., 2006, 45, 119-145.
32. Van der Kraan M.I., Groenink J., Azmi K., et al.: Lactoferrampin: a novel antimicrobial peptide in the N1-domain of bovine lactoferrin. Peptides 2004, 25, 177-183.
33. Van der Strate B.W., Beljaars L., Molema G., et al.: Antiviral activities of lactoferrin. Antiviral Res., 2001, 52, 225-239.
34.Vinderola C.G., Duarte J., Thangavel D., et al.: Immunomodulating capacity of kefir. J.Dairy Res., 2005, 72, 195-202.
35.Zimecki M., Mazurier J., Machnicki M., et al.: Immunostimulatory activity of lactotransferrin and maturation of CD4-CD8- murine thymocytes. Immunol. Letters, 1991, 30, 119-123.