EN
The study were carried out in the years 1996–1998 on the soil characterized as a good rye complex. The experiment was set according to the method of randomized sub blocks at 3 replications. The four following factors were examined: 1) cultivation technologies: a) conventional technology – control, b) with polyethylene sheeting, c) with polypropylene sheeting, d) with double shield of polypropylene and polyethylene sheeting; 2) methods of weed control of potato: a) mechanical, b) with Afalon, c) with Racer, d) with herbicide mixture Afalon + Command; 3) potato cultivars: Aster and Drop; 4) harvest terms: a) 60 days after planting, b) 75 days after planting, c) harvest at full maturity. Coverage application at potato cultivation, as compared to traditional one, contributed to the decrease of dry mass and the increase of starch, total sugars, reducing sugars and sacharose in the potato tubers.
PL
Badania przeprowadzono w latach 1996–1998 na glebach kompleksu dobrego żytniego. Eksperyment założono metodę losowanych podbloków w 3 powtórzeniach. Badano 4 następujące czynniki: 1) technologie uprawy: a) technologia tradycyjna jako obiekt kontrolny, b) z folią polietylenową, c) z agrowłókniną polipropylenową, d) z podwójną osłoną z folii i włókniny polipropylenowej; 2) sposoby pielęgnacji ziemniaka: a) mechaniczna, b) z zastosowaniem Afalonu, c) z użyciem Raceru, d) z zastosowaniem mieszaniny herbicydów Afalon + Command; 3) odmiany ziemniaka: Aster i Drop; 4) terminy zbioru: a) 60 dni po sadzeniu, b) 75 dni po sadzeniu, c) po dojrzeniu. Stosowanie osłon w uprawie ziemniaka, w porównaniu z uprawą tradycyjną spowodowało wzrost zawartości w bulwach skrobi, cukrów ogółem, cukrów redukujących i sacharozy, a spadek koncentracji suchej masy.