PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 29 | 1 |

Tytuł artykułu

Improvement of quality of sal [Shorea robusta] seed meal protein with supplemental amino acids in feeds for rohu, Labeo rohita [Hamiltoan], fingerlings

Warianty tytułu

PL
Podwyzszenie jakosci bialek maczki z nasion sal [Shorea robusta], stosowanej do zywienia palczakow rohu Labeo rohita [Hamiltoan], poprzez dodawanie aminokwasow

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
An eight-week feeding trial was conducted in a static indoor rearing system to examine the effects of partial substitution of fish meal (FM) protein with deoiled salseed meal protein with and without supplemental amino acids in diets for rohu, Labeo rohita fingerlings (average weight 5.50 ± 0.19 g). Prior to incorporation into diets, deoiled sal (Shorea robusta) seed meal was fermented with lactic acid bacteria (Lactobacillus acidophilus) in order to reduce/eliminate the antinutritional factors, tannin and phytic acid present in it. Twelve experimental diets (diets D1 to D12) were formulated repalcing the FM protein from a reference diet with salseed meat protein at different levels (four sets of diets, of which each set ofthree diets contained 25%, 50%, and 75% replacement of FM protein by salseed meal protein respectively). Diets D1 to D3 were not supplemented with any amino acid. Lysine was supplemented to diets D4 to D6. Diets D7 to D9 were supplemented with methionine-cystine (together) and diets D10 to D12 contained lysine and methionine-cystine (together). Lysine and methionine-cystine (together) were added to the diets at 5.7% and 3.1% of dietary protein respectively. The groups of fish fed diets without any supplemental amino acids bad significantly lower percentage weight gain, SGR and higher FCR than the groups of fish fed other experimental diets. The addition of lysine and methionine-cystine to the diet in which 50% of FM protein was rep1aced by salseed meal protein (diet D11) significant1y improved fish weight gain and FCR. The percentage live weight gain and SGR values differed significantly (P < 0.01) from each other in the fish fed diets D10 to D12 which were supplemented with all three amino acids. The results of the present study suggest that rohu fingerlings can effectively uti1ise the supplemented amino acids and that deoiled salseed meal protein can replace up to 50% of FM protein in the diets for rohu if the salseed meal is properly processed (fermented) and supplemented with deficient amino acids.
PL
Dla prześledzenia wpływu częściowego zastąpienia białek mączki rybnej przez proteiny z pozbawionej oleju mączki z nasion rośliny nazywanej lokalnie „sal" - w diecie palczaków rohu (Labeo rohita) (średnia masa 5,50 ±0,19 g) - przeprowadzono ośmiotygodniowe doświadczenie żywieniowe w statycznym, wewnętrznym systemie hodowlanym. W celu zredukowania zawartości lub wyeliminowania negatywnie działających czynników żywieniowych, taniny i kwasu fitynowego - odolejona mączka z nasion sal (Shorea robusta), przed jej dodaniem do paszy została poddana fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus). Ustalono 12 kompozycji pasz doświadczalnych (D1-D12), w których w różnym stopniu zastąpiono białka mączki rybnej przez białka z mączki nasion sal (cztery zestawy pasz, po trzy pasze w każdym, zawierające odpowiednio 25, 50 oraz 75% białek z mączki z nasion sal zastępujących białka z mączki rybnej). Diety od Dl do D3 nie były wzbogacone aminokwasami. Lizynę dodano do diet od D4 do D6. Diety od D7 do D9 były wzbogacone metioniną-cystyną (łącznie), zaś diety od D10 do D12 zawierały lizynę oraz me- tioninę-cystynę (łącznie). Lizyna oraz metionina-cystyna (łącznie) były dodane do tych kompozycji w proporcjach - odpowiednio 5,7 i 3,1% białek zawartych w dietach. Grupy ryb żywione zestawami bez dodatkowych aminokwasów miały wyraźnie niższy procentowy przyrost masy i dobowy przyrost średniej masy jednostkowej oraz wyższy współczynnik pokarmowy niż ryby z grup żywionych innymi wariantami pasz. Dodatek lizyny oraz metioniny-cystyny do pasz, w których 50% białek z mączki rybnej zostało zastąpione przez białka z mączki z nasion sal (wariant Dli) istotnie poprawił przyrost masy ciała oraz współczynnik pokarmowy palczaków rohu. Wartości procentowego przyrostu żywej masy oraz dobowy przyrost średniej masy jednostkowej wykazywały istotne różnice (P <0,01) dla wariantów od D10 do Dl2, które były wzbogacone wszystkimi trzema aminokwasami. Wyniki niniejszej pracy wskazują, że palczaki rohu mogą efektywnie wykorzystywać dodatkowe aminokwasy oraz, że białka z odolejonej mączki z nasion sal mogą zastąpić do 50% białek mączki rybnej, jeżeli mączka z nasion sal jest właściwie przetworzona i wzbogacona niezbędnymi aminokwasami.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

29

Numer

1

Opis fizyczny

s.25-39, tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Visva-Bharati University, Santiniketan-731235, West Bengal, India
autor

Bibliografia

  • Andrews J.W., J.W. Page, 1974: Growth factors in the fish meal component of catfish diets. J.Nutr., 104: 1091-1096.
  • AOAC, 1980: Official methods of Analysis of AOAC. vol. I, 15th edn. [K. Helrich (ed.)], associatio of Analytical Chemists, Inc., Arlington, VA.
  • APHA, 1980: Standard methods for the examination of water and waste water. 15th edn. American Public Health Association, American water Works Association and water Pollution Control federation, Washington DC.
  • Bolin D.W., R.P. King, F.W. Klosterman, 1952: A simplified method for the determination of chromic oxide (Cr20s) when used as a index substance. Science, 116: 634-635.
  • Capper B.S., J.F. Wood, A.J. Jackson, 1982: The feeding value for carp of two types of musztard seed cakes from Nepal. Aquaculture, 29: 373-377.
  • Das D., A. Das, 1993: Statistics in Biology and Physiology. Academic Publ., Calcutta.
  • Fordiani T.R., H.G. Ketola, 1980: Effects of heat treatment of first limiting amino acids of soybean meal in trout diets. Abstr. 72nd Ann. Meet. Amer. Soc. Animal Sci.: 196.
  • Mukhopadhyay N., A.K. Ray, 1996: The potential of deoiled sal (Shorea robustd) seed meal as a feedstuff in the pelleted feed of rohu, Labeo rohita (Hamilton) fingerlings. Aquaculture Nutrition,2: 221-227.
  • Mukhopadhyay N., A.K. Ray, 1997: The apparent total and nutrient digestibility of sal (Chorea robustd] seed meal in rohu, Labeo rohita (Hamilton) fingerlings. Aquaculture Research, 28:101-107.
  • Mukhopadhyay N., A.K. Ray, 1998: utilization of copra meal in formulation of compounded diets for rohu, Labeo rohita (Hamilton) fingerlings. J. Appl. Ichth., (In press).
  • Murai T., H. Ogata, P. Kosutarak, S. Arai, 1986: Effects of amino acid supplementation and methanol treatment of utilization of soyflour by fingerling carp. Aquaculture, 56: 197-206.
  • NRC-NAS, 1983: Nutrient requirements of warm water fishes and shell fishes. National Academy Press, Washington DC.
  • New M.B., 1987: Feed and Feeding of Fish and Shrimp. UN Development Programme FAO, Rome.
  • Nose T., 1979: Summary report on the requirements for essential amino acids for carp. In: Finfish
  • Nutrition and Fishfeed Technology [I.E. Halverand, K. Tiews (eds.)], Heenemann, Berlin: 145-156.
  • Poston H.A., G.L. Rumsey, 1983: Factors affecting dietary requirement and deficiency signs of L-tryptophan in rainbow trout. J. Nutr., 113: 2568-2577.
  • Robinson E.H., 1991: Improvement of cotton seed meal protein with supplemental łysinę in Leeds for channel catfish. J. Appl. Aqua., 1, 2: 1-14.
  • Rumsey G.L., H.G. Ketola, 1975: Amino acid supplementation of casein in diets of Atlantic salmon (Salmo salar) fry and of soybean meal for rainbow trout (Salmo gairdneri) fingerlings.J. Fish. Res. Bd Can., 32: 422-426.
  • Schanderi S.H., 1970: Method in food analysis. Academic Press, New York.
  • Shiau S.Y., J.L. Chuang, C.L. Sun, 1987: Inclusion of soybean meal in tilapia (Oreochromis niloticus * O. aureus) diets at two protein levels. Aquaculture, 65: 251-261.
  • Spyridakis P., R. Metailler, J. Gabaudan, A. Riaza, 1989: Studies on nutrient digestibility In European seabass (Dicentrarchus labrax). I. Methodological aspects concerning faeces collection.Aquaculture, 77: 61-70.
  • Steffens W., 1989: Principles in Fish Nutrition. Elis Horwood, Chichester, England.
  • Tacon A.G.J., Nutritional fish pathology. Morphological signs of nutritional deficiency and toxicity in fanned fish. In: The Report of UN Development Programme, FAO, Rome.
  • Tacon A.G.J., 1993: Feed ingredients for warmwater fish: Fish meal and other processed feedstuff's. FAO Fisheries Circular, No. 856, FAO, Rome.
  • Tacon A.G.J., JX Webster, C.A. Martinez, 1984; Use of solved extracted sunflower seed meal in complete diets for fingerlings Rainbow trout (Salmo gairdneri). Aquaculture, 43: 381-389.
  • Teshima S,, A. Kanazawa, 1988: Nutritive value of methionine-enriched soybean plastein for Oreochromis niloticus fry. In: The Second International Symposium on Tilapia [R.S.V. Pullin,
  • T. Bhukaswan, K. Tonguthai, J.L. Mclean 9eds.)], ICLARM Proceedings 15, Manila, Philippines:393-399.
  • Thebault H., 1985: Plasma essential amino acid changes in sea-bass (Dicentrarchus labrax) after feeding diets deficient and supplemented in L-methionine. Comp. Biochem. Physiol., 82A: 233-237.
  • Viola S., S. Mokady, U. Rappaport, Y. Arieli, 1982: partial or complete replacement offish meal by soyabean meal in feeds for intensive culture of carps. Aquaculture, 26: 223-236.
  • Webster CD., L.S. Goodgame-Tiu, J.H. Tidwell, 1995: Total replacement of fish meal by soybean meal, with varius percentages of supplemental L-methionine in diets for blue catfish,Ictalurus jurcatus (Lesueur). Aquaculture Research, 26: 299-306.
  • Wheeler E.L., R.E. Ferrel, 1971: A method for phytic acid determination in wheat and wheat fractions.Cereal Chemistry, 48: 312-320.
  • Wilson R.P., 1985: Amino acid and protein requirements offish. In: Nutrition and Feeding in Fish [C.B. Cowey, A.M. Mackie, J.G. Bell (eds.)]. Academic Press, London: 1-16.
  • Wu J.L., L. Jan, 1977: Comparison of the nutritive value of dietary proteins in Tilapia aurea. J.Fish. Soc. Taiwan, 5, 2: 55-60.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-22d45330-3fd3-494c-91e0-90b795e03dd3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.