PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 19 | 1 |

Tytuł artykułu

Urzadzenia i techniki grillowania

Warianty tytułu

EN
Installations and techniques of grilling

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono bezpośrednie i pośrednie metody grillowania, a także ogólny przebieg grillowania w każdej z tych metod. Dokonano także przeglądu urządzeń stosowanych do opiekania oraz opisano zmiany zachodzące w mięsie podczas tego rodzaju obróbki termicznej.
EN
Direct and indirect methods of grilling, also the process course during the techniques is discussed. Also installations used for grilling and changes occurring in meat during this type of thermal treatment is described.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

1

Opis fizyczny

s.107-110,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Koszalinska, Koszalin
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Adonis M., Gil L.: Polycyclic aromatic hydrocarbons level and mutagenicity of inhalable particulate matter In Santiago, Chile, Inhalation Toxicology, 2000, Vol. 12, no. 12. 1173-1183.
  • [2] Borek M.: Proces pieczenia na ruszcie, Gospodarka Mięsna. 2008, (05), 22-23.
  • [3] Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, Praca zbiorowa pod red. Z. Sikorskiego, War¬szawa, WNT, 1996.
  • [4] Grzesińska W.: Wyposażenie techniczne zakładów, War¬szawa, WSiP, 2005.
  • [5] Jastrzębski W.: Wyposażenie techniczne zakładów ga¬stronomicznych, Warszawa, WSiP, 2005.
  • [6] Kazubska M.: Na ruszcie, Poradnik Restauratora, 2002, (6), 14-15.
  • [7] Konarzewska M., Lada E., Zielonka B.: Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii w zasadniczej szkole zawodowej, Warszawa, Rea, 2004.
  • [8] Kopta A., Łuszczki B.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, Warszawa, WSiP, 1999.
  • [9] Müller V.: Grillen, Falken-Verlag GmbH, Niedernhau¬sen, 1993.
  • [10] Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności, Warszawa, WNT, 1997.
  • [11] PN-EN 1860-1. Urządzenia, paliwa stałe i podpałki do grilla, Część I: Grille opalane paliwami stałymi, Wyma¬gania i metody badań.
  • [12] Popko H., Popko R.: Maszyny przemysłu spożywczego, Przemysł mięsny, Lublin, Wyd. Politechniki Lubelskiej, 1993.
  • [13] Raichlen S.: How to grill, Workman Publishing Com¬pany, Inc. New York 2001.
  • [14] Regulation (EC) No. 2065/2003 of the European Parlim- anet and of the Council of 10 November 2003 on smoke flavourings used or intended for use in or on foods, Of¬ficial Journal of the European Union, 2003, L 309.
  • [15] Tkacz K.: Bezpieczne grillowanie, Gospodarka Mięsna, 2007, (6), 4-8.
  • [16] Tkacz K.: Grillowanie surowców mięsnych, Inżynieria Maszyn, Inżynieria mechaniczna żywności, 2004, 22, 39-44.
  • [17] Vademecum, Kucharz & Gastronom, Praca zbiorowa pod red. M. Dłużewskiego, Warszawa, Rea, 2007.
  • [18] www.elektro-serwis.com
  • [19] www.gaspol.pl
  • [20] www.gastroline.pl
  • [21] www.gastroprestige.pl
  • [22] www.kitchen-dining.hsn.com
  • [23] www.megamedia.pl
  • [24] www.rossi.pl
  • [25] www.shoppingnexus.com

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-229b9fdc-dd38-45a6-86ea-dfe5b35a6a0a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.