PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 36 | Supl. |

Tytuł artykułu

Zawartosc witamin grupy B w wybranych produktach rybnych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zawartość tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny w wybranych produktach rybnych. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż przebadane mięczaki mogą stanowić dobre źródło witamin grupy B, a zwłaszcza pirydoksyny, ryboflawiny i niacyny.
EN
The content of vitamins В was determined in fish products available on domestic market. Concentrations of thiamine, riboflavin, niacin and vitamin B6 were determined by microbiological methods. The products studied were characterised by different contents of particular vitamins. In most products thiamine and vitamin B2 were not found. The highest levels of vitamin В (especially vitamin B2) were observed in mollusc. The results show that fish products can be a natural way for raising the nutritional value in the human diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

Opis fizyczny

s.47-50,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, Gdansk
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-222b8070-f8b1-40c3-8f1d-562f53ca3505
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.